Doktor Keith Singletary tvrdí, že červené hrozny jsou doslova nabité barvivy antokyany, které zvyšují aktivitu jistých enzymů. Tyto dokáží metabolizovat a učinit neškodnými karcinogenní látky. Tím brání působení oxidativních radikálů, jež mohou zapříčinit vznik rakovinné buňky.

Singletary testoval účinky džusu na tkáň prsou v laboratorních podmínkách. Několik takových buněk z lidské tkáně vystavil účinkům karcinogenu z našeho životního prostředí - benzopyrenu. Ten se vyskytuje především v ovzduší velkých měst a poblíž chemických závodů. V těle člověka může vyvolat právě rakovinu prsu. Ale látky obsažené v džusu z červených hroznů dokázaly blokovat spojení mezi tímto karcinogenem a DNA zdravé buňky.

"Látky z červených hroznů mají schopnost zastavit poškozování DNA, stejně jako dokáží zvýšit aktivitu enzymů, které metabolizují a detoxifikují karcinogeny, takže potlačuje potenciální oxidativní stres způsobující rakovinu. Tato nová data nasvědčují tomu, že antokyany obsažené v džusu z hroznů Concord, stejně jako některé další druhy ovoce a duchů, se stanou terčem příštích výzkumů pro jejich preventivní účinky rakoviny prsu," tvrdí doktor Singletary.