Hlavní obsah

Přílišná horka zvyšují riziko sebevražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vědci z londýnského Institutu pro psychiatrii, kteří zkoumali příčiny 50 000 dobrovolných odchodů ze světa v Anglii a Walesu za období let 1993 až 2003, totiž zjistili, že s přibývajícím parnem narůstá i počet sebevražd. Každé zvýšení průměrné teploty 18 stupňů o jeden dílek má za následek vzestup pokusu vzít si život až o čtyři procenta.

Článek

Proč tomu tak je, však experti přesně nevědí. Zato uvádějí řadu možných vysvětlení. Podle autorky studie Lisy Pageové se vinou veder lidé stávají popudlivější a svárlivější, zvyšuje se jejich agresivita a impulsivnost. Zřejmě to souvisí s hladinou hormonu serotoninu v organismu.

Někteří se také uchylují ke sklence něčeho ostřejšího, čímž se jejich duševní nevyrovnanost ještě prohlubuje. Jako nepravděpodobné se naproti tomu zdá, že by je na černé myšlenky přivedl pohled na dobře se bavící lidi v okolí, kteří si přímo libují v klimatu, jež sami považují za nesnesitelný.

Reklama

Související články

Sebevrahů je více než obětí válek

Podle Organizace spojených národů je na světě stále více obětí psychického onemocnění. Počet sebevrahů ročně převýší počet obětí válek a vražd. "Každý rok chce...

Ministerstvo radí jak se chovat v horku

Ministerstvo zdravotnictví vydalo soubor doporučení, jak by si lidé měli v horkých dnech chránit své zdraví. Rady se týkají pitného režimu, práce, koupání,...

Výběr článků

Načítám