Hlavní obsah

Otěhotněly díky cvičení

Právo, Petr Veselý

Třicetiletá žena chodila na rehabilitaci kvůli bolestem zad. Naučili ji tu sestavu speciálních cviků. Intenzívně je cvičila čtyři měsíce. Pak zjistila, že je těhotná. Přijít do jiného stavu se přitom marně snažila několik let.

Článek

Cviky ji naučila fyzioterapeutka Jarmila Novotná z pardubického rehabilitačního centra Titan. Ta jí také odstranila řadu blokád a stažených svalů.

Cviky kdysi vymyslela slavná česká rehabilitační sestra Ludmila Mojžíšová. Díky ní otěhotněly stovky žen. Její originální metoda měla řadu příznivců, ale také odpůrců, zejména mezi gynekology.

Dnes se stala metodou první volby při léčbě neplodnosti, protože je přirozená a nejméně invazivní, tedy radikálně zasahující do organismu ženy. Stále více gynekologů se o její účinky zajímá a posílá své pacientky do rehabilitačních center.

Je nutné cvičit nejméně půl roku a poctivě

O popularizaci se starají žákyně Ludmily Mojžíšové. Jarmila Novotná je jednou z nich. Do roku 2000 pomohla otěhotnět asi tisícovce žen. Pak už je přestala počítat.

Jakkoliv je tato metoda pozoruhodná, není zázrakem na všechny potíže s neplodností. Praktické zkušenosti ukazují, že dokáže pomoct zhruba třetině žen, které začnou sestavu cvičit.

Řada fyzioterapeutek se však domnívá, že by procento úspěšnosti mohlo být vyšší, pokud by více žen vydrželo cvičit dostatečně poctivě předepsanou dobu. To znamená šest měsíců, během nichž třikrát navštíví specializovaného fyzioterapeuta, který metodu zvládnul a může ji dělat. Spousta žen cvičení vzdá.

Trest za život vsedě

Jak to, že něco tak banálního jako pár cviků dokáže mít pozoruhodné efekty? Vysvětlení není složité. Lidé v moderních společnostech žijí stále víc vsedě. A stále častěji je postihuje nerovnováha mezi svaly zkrácenými a svaly ochablými. Ta vyvolává:

* blokády kloubů, tedy posuny kostí a jejich nesprávné postavení

* tlak na určité nervy

* spasmy, respektive stahy, některých svalů a z toho vyplývající bolesti v zádech atd.

Ženy, které mají potíže s otěhotněním, často trápí problémy s oslabenými svaly břicha a hýždí. Ty vyvolají následné zkrácení svalů pánevního dna a také horší prokrvení pánve. Méně kyslíku a živin pak snadno způsobí různé gynekologické potíže: nepravidelné a bolestivé měsíčky, jejich ztrátu apod.

Žena pak může mít problémy s početím nebo donošením dítěte. Není výjimkou, že potratí opakovaně. Ale to není jediná potíž. Může trpět také různými sexuálními poruchami, nekontrolovanými úniky moči a dalšími potížemi.

Cvičení podle metody Ludmily Mojžíšové často dokáže tyto potíže zmírnit a v řadě případů úplně odstranit.

Beznadějný případ

Je zajímavé, jak Ludmila Mojžíšová na celou věc přišla. Jako rehabilitační sestra spravovala záda sportovcům a později také dalším lidem. Při povídání s nimi zjišťovala, že spoustě nepomohla jen od bolesti zad. Řadu žen zbavila i migrén. Začaly mít pravidelnou menstruaci a nedoprovázela ji žádná bolest.

Pak se objevila pacientka, která hlásila, že má v pořádku záda a zároveň otěhotněla, ačkoliv byla beznadějný případ. Lékaři nad ní, po letech neúspěšných pokusů a léčby, zlomili hůl.

Později přišly do jiného stavu další ženy. Ludmila Mojžíšová si začala uvědomovat souvislosti.

Když se zlepší postavení pánve, zlepší se i prokrvení v malé pánvi. A často se dostaví řada pozitivních efektů. Léta marně bojovala o to, aby lékaři její metodu oficiálně uznali. Teprve dnes, víc jak deset let po její smrti, se to začíná dařit.

Pijte jako o život

"Kolik tekutin vypijete za den?" To je jedna z důležitých věcí, na kterou se Jarmila Novotná ptá každé nové klientky. "Ženy pijí málo," říká. "Při tom svaly tvoří zhruba ze 60 až 80 procent voda. Pokud málo pijeme, komplikujeme jejich správnou funkci."

Muž, který váží 90 kilo, by měl vypít 3,6 litru tekutin denně. Padesátikilová žena dva litry. Na 10 kilo váhy je potřeba počítat 400 g tekutin. A při každých 5 °C nad 20 °C by se měl příjem zvyšovat, podobně jako při namáhavé práci nebo při sportu. Nejlepší je čistá voda, bylinné čaje a slabé minerálky.

Do tekutin bychom naopak neměli počítat černou kávu, silný černý čaj a kolové nápoje (obsahují močopudný kofein, který nás spíš odvodňuje). Ale ani mléko nebo slané polévky.

Trápí i muže

Cviky pomáhají ženám i mužům. Ludmila Mojžíšová dosahovala zlepšení plodnosti zhruba u třetiny pacientů. Protože počet spermií klesá u pánů tvorstva alarmujícím tempem, je cvičení podle Mojžíšové vhodné také pro ně. Podobně jako u žen lze i u nich zlepšit další zdravotní problémy. Bolesti zad, bolesti hlavy, trávicí potíže atd.

Fyzioterapeutky ženám zdůrazňují, že by neměly otěhotnět dřív, než si vybudují svalový korzet. Kdy je dostatečně pevný, to jim včas řeknou. Vybudovat si ho nemá smysl jen kvůli otěhotnění a zlepšení dalších potíží. Má to smysl i pro ženy, které otěhotní pomocí některé z metod asistované reprodukce. Správný svalový korzet totiž zvyšuje jejich šanci, že dítě donosí. Navíc u nich mírní bolesti zad, případně další problémy doprovázející těhotenství.

Reklama

Související články

Změna životního stylu po menopauze

Ženy mohou účinně bojovat proti nepříjemným důsledkům menopauzy, mezi něž patří i zvýšené riziko srdečních onemocnění, snížením váhy, cvičením a lepší stravou....

Výběr článků

Načítám