Hlavní obsah

Vědci již dokáží odhalit časné stádium rakoviny pankreatu

WASHINGTON

Vědci už údajně mohou odhalit časné stádium rakoviny slinivky břišní, která je jinak velmi obtížně zjistitelná. Nová metoda spočívá v osvětlování orgánů v sousedství předpokládaného nádoru a analýze světla, které se odrazí, uvedla agentura Reuters. Je to zřejmě první metoda, jak odhalit tuto smrtelnou formu rakoviny dost brzo na to, aby se dala ještě léčit, uvádí hlavní autor studie Vadim Backman v časopise Clinical Cancer Research.

Článek

Rakovina slinivky nemá obvykle v raném stádiu žádné příznaky. Právě proto, že je velmi obtížné ji odhalit, umírá většina pacientů do roka od určení diagnózy. Více než pěti let se dožije jen pět procent nemocných.

"Dosud používané screeningové techniky jako magnetická rezonance nejsou dost citlivé na to, aby zachytily nádory slinivky ve stádiu, kdy je ještě léčitelná," řekl Backman.

Při odebírání tkáně slinivky pro analýzy hrozí až ve 20 procentech vážné komplikace. Proto se dělá jen u pacientů, kteří již mají nějaké příznaky, a v takovém stádiu se už rakovina tohoto orgánu jen velmi těžko léčí, řekl Backman.

Při použití nové metody zůstává slinivka netknutá

Lékaři by mohli začít používat tuto metodu u vysoce rizikových skupin obyvatelstva, jako jsou kuřáci a lidé, kteří mají tento typ rakoviny v rodině, a to ještě před tím, než se objeví první příznaky nemoci, navrhuje Backman.

Jiní vědci ale upozorňují, že bude třeba ještě provést další průzkumy, než bude moci být metoda použita v klinické praxi. Připouštějí ale, že vše, co lze použít pro stanovení včasné diagnózy rakoviny slinivky, je velmi cenné.

Backmanův tým už použil svoji novou metodu pro zjišťování rakoviny střev a nyní začíná s podobným úspěchem diagnostikovat rakovinu prsu a plic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám