Hlavní obsah

Nejvhodnější čas na očkování proti planým neštovicím

Novinky, DaS

V České republice bylo od ledna do května 2007 hlášeno 30 523 případů onemocnění planými neštovicemi, což je skoro dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Přitom ochrana proti této chorobě v podobě očkovací látky Varilrix je běžně dostupná u dětských lékařů.

Článek

Očkování proti planým neštovicím je vhodné aplikovat dětem tak, aby do školky či školy přišly již s obranými látkami a byly chráněny před případným výskytem nákazy v dětském kolektivu.

Moderní medicína nabízí možnost onemocnění planým neštovicím předejít pomocí preventivního očkování. Například v USA je očkování proti planým neštovicím zařazeno do základního očkovacího kalendáře. I rodiče v České republice mohou své děti proti planým neštovicím ochránit pomocí velmi dobře snášené očkovací látky Varilrix.

Tato vakcína poskytuje 88% ochranu proti jakékoliv formě planých neštovic a téměř 100% ochranu proti komplikovaným a těžkým případům tohoto onemocnění. Očkovat lze děti již od 1 roku věku. Do 12 let se očkuje v jedné dávce, u starších dětí a dospělých je pak nutné aplikovat dvě dávky v rozmezí nejméně šesti týdnů. Cena jedné dávky vyjde v lékárně přibližně na 1400 korun.

Průběh onemocnění

Onemocnění neštovicemi u dětí probíhá většinou bez komplikací. "Malí pacienti jsou na několik týdnů vyřazeni z běžného života, objevují se svědivé puchýřky. Nástupu vyrážky může předcházet i horečka, malátnost a nechutenství. Pro rodiče to vše znamená, že musí se svým potomkem zůstat v domácí péči," popisuje lékař Ivan Novák.

Ten také vysvětlil, že v době od dvou dnů před propuknutím vyrážky až do čtyř až pěti dnů po vzniku posledního stroupku, je nemocný člověk infekční. Pokud je tedy v rodině více dětí, hrozí až 90% pravděpodobnost vzájemného předání infekce mezi vnímavými sourozenci. Virus Varicella zoster, který nemoc způsobuje, se pak po prodělání choroby usadí v nervových tkáních a může se kdykoliv během života reaktivovat a způsobit pásový opar.

Lékaři však upozorňují, že v některých případech se může průběh onemocnění nečekaně zkomplikovat. Může se vyskytnout horečka a další příznaky jako je např. malátnost, nechutenství, bolest hlavy, kašel, bolení v krku, ale také kožní infekce z rozškrábaných neštoviček, záněty plic, záněty středního ucha nebo neurologické komplikace.

V nebezpečí je i rodič, který neštovice neprodělal a nebyl očkován. V případě nákazy u něj může onemocnění probíhat mnohem závažněji. Pravděpodobnost výskytu závažných komplikací je u dospělých až sedmkrát častější než u dětí.

Neštovice jsou velmi nebezpečné pro těhotné ženy

Velice nebezpečné je onemocnění neštovicemi u těhotných žen, které plané neštovice neprodělaly. "Budoucí maminky, jež plané neštovice neprodělaly, musí brát vážně zdravotní rizika, která neštovice mohou představovat pro jejich potomka." zdůraznil Ivan Novák. 

Doplnil, že pokud taková žena onemocní v prvním trimestru těhotenství, hrozí až 2% riziko poškození plodu. Onemocní-li těhotná žena planými neštovicemi do pátého dne před porodem nebo dva dny po něm, hrozí novorozenci těžký průběh onemocnění a až 30% riziko úmrtí. Očkování je tedy rozhodně vhodné nejen pro ženy, které se chystají otěhotnět, ale také pro jejich děti, či ostatní členy rodiny, kteří plané neštovice ještě neprodělali.

Reklama

Související témata:

Související články

Proti klíšťovce se nechte očkovat

Řidiče kamiónu z Benešova připravilo infikované klíště o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Poznamenala mu ji obrna, kterou způsobila klíšťovka.

Další šetrné očkování pro děti

Prevence proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám je zajištěna povinným, státem hrazeným očkováním v dětském věku. Nově se na trhu objevuje alternativní účinná...

Výběr článků

Načítám