Hlavní obsah

Lehké drogy zvyšují hrozbu psychóz až o 40 procent

LONDÝN

Požívání hašiše nebo marihuany zvyšuje riziko psychických onemocnění až o 40 procent. K tomuto závěru došla skupina britských vědců pod vedením Stanleyho Zammita z Univerzity v Cardiffu. Výsledky jejich práce zveřejnil v nejnovějším čísle lékařský časopis The Lancet.

Článek

Vědci kromě vlastního výzkumu analyzovali 35 dalších studií k problematice kanabisu. "Máme nyní dostatek důkazů, abychom mladé lidi varovali, že konzumace konopí zvyšuje riziko, že je v pozdějším věku postihne nějaká forma psychického onemocnění," prohlašují britští vědci.

Hašiš, který se vyrábí z pryskyřice samičích květů konopí, a marihuana ze sušených lístků stejné rostliny se většinou konzumují v podobě jointů, v dýmce nebo jsou polykány. Často jsou obě substance označovány jako relativně neškodné drogy, to ale není pravda, tvrdí vědci. Jejich výzkum prokázal závislost na dávkování: kdo bere drogu častěji, je psychózou ohrožen více. U silných uživatelů je toto riziko až dvojnásobné oproti příležitostným.

Pod pojem psychóza vědci zahrnují četné středně závažné až vážné psychické onemocnění. Jejich společným jmenovatelem je ztráta reality, lišící se povahou a průběhem. Jako příklad lze uvést poruchy vědomí, paměti nebo orientace, nebo pak přeludy, halucinace a maniodepresivní choroby.

V doprovodném komentáři upozorňuje Merete Nordentoftová z univerzitní nemocnice v dánské Kodani, že společnost nebezpečí podceňuje. "Ve veřejných diskusích bývá kanabis v porovnání s alkoholem nebo opiáty považován za více méně neškodnou drogu. Zdá se, že dlouhodobé vlivy kanabisu na psychózy jsou přehlíženy, a veřejnost proto musí být o těchto hrozbách zpravena," říká.

Zammit poukazuje v časopise na to, že v zemích jako USA a Británie má zkušenosti s kanabisem na 20 procent mladých lidí. V Německu je to podle spolkové ústředny pro zdravotní průzkum 26 procent. Obecně je kanabis nejrozšířenější drogou v řadě zemí, a znalosti konzumentů o něm zůstávají minimální.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstování marihuany je stále nezákonné

Nejvyšší soud sice rozhodl, že pouhé pěstování konopí nelze považovat za výrobu drogy, ale podle policie je takové jednání stále nezákonné. Rozhodnutí...

Láska je návyková jako kokain

Sexuální touha, vzrušení a orgasmus jsou vyvolány složitou součinností řady hormonů, neurotransmiterů a mozkových látek a dalších chemických sloučenin těla....

Výběr článků

Načítám