Hlavní obsah

Přehnané vylévání si srdce vede k depresím

– NEW YORK

Dívky, které své problémy neustále řeší se svými přáteli, jsou více náchylné k depresím nebo úzkostným stavům než jejich vrstevnice, které tak nečiní. Vyplývá to podle agentury Reuters z výzkumu amerických vědců, jehož výsledky se prý dají docela dobře vztáhnout i na dospělé.

Článek

Badatelé z Missourské univerzity sledovali po dobu šesti měsíců 813 dětí a teenagerů. Zjistili, že děvčata dokolečka hovořící o svých momentálních trablech, například s kluky, se častěji potýkala se smutkem, beznadějí nebo obavami.

Kromě toho se tyto dívky kvůli neustálému vylévání si srdce nestíhaly věnovat jiným, pozitivním aktivitám, které by je dostaly do dobré nálady.

"Mluvit o problémech v rozumné míře je ale zdravé," ujišťuje vedoucí výzkumu, profesorka psychologie Amanda Roseová. Nesmí se to ale podle ní přehánět.

Kladnou stránkou sklonů některých dívek utápět se v diskusích podle ní je, že se tato děvčata cítí být bližší svým přátelům.

Z výzkumu rovněž vyplynulo, že chlapcům kvůli probírání problémů deprese a úzkosti nehrozí. Důvod tohoto rozdílu mezi pohlavími ale není podle vědců zcela jasný. Může to údajně ale být i tím, že dívky si negativní zkušenosti berou k srdci více než hoši, a navíc se za tyto zážitky cítí být "osobně odpovědné".

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy v depresi se opíjejí nárazově

Podle kanadských odborníků sáhnou ženy velmi často po láhvi alkoholu, když na ně přijdou chmury a pesimistické nálady. Bohužel kvůli tomu řada z nich alkoholu...

Puberta je mnohem složitější pro dívky

Dívky v pubertě trpí depresemi a stresem více než chlapci. Dospívání je složité období, ale pro dívky je horší než pro chlapce. Potvrdili to američtí...

Cvičení potlačuje deprese i úzkosti

Běh parkem, hodina jógy či plavání, to vše může být stejně účinné jako lahvička s antidepresivy či anxiolytiky. Lékaři to dobře vědí, přesto stále více lidí...

Výběr článků

Načítám