Hlavní obsah

I s velmi malým mozkem lze normálně žít

Novinky, Famous
MARSEILLE

I s neobvykle malým mozkem lze prožít poměrně normální život. Jeden takový případ zaznamenali francouzští vědci. Skenováním hlavy čtyřiačtyřicetiletého státního úředníka zjistili, že má mozek neskutečně zmenšený a většinu jeho lebky vyplňuje tekutina. Podobný stav je téměř neslučitelný s životem.

Článek

"Byl to ženatý otec dvou dětí a pracoval jako státní úředník," prohlásil doktor Lionel Feuillet z Université de la Mediterranée v Marseille. K lékařům se dostal tento zajímavý jedinec kvůli slabosti v levé noze. Když se mu podívali do záznamů, zjistili, že v dětství mu již z hlavy tekutinu odváděli. Současné obrázky vnitřku jeho lebky prokázaly silně zvětšené boční (laterální) komory vyplněné tekutinou, které jsou však normálně malé a tvoří podušky pro mozek.

Podle testů měl muž IQ dosahující asi 75 bodů. Přitom průměrný inteligenční kvocient se ve společnosti pohybuje kolem 100 bodů. Tento jedinec však nebyl nijak mentálně zaostalý ani postižený a vykonával řadu let službu jako státní úředník.

"Co shledávám dodnes ohromujícím, je, jak se dokáže mozek vyrovnat s něčím, co si člověk myslí, že by se nemělo slučovat se životem. Pokud něco probíhá velmi pomalu jistý čas, možná po desetiletí, jiné části mozku převezmou funkce, které by normálně byly řízeny tou částí, která je zatlačena na stranu," uvedl k případu profesor Max Münke, uznávaný světový neurolog.

Reklama

Související témata:

Související články

Vývoj mozku několikanásobně urychlí rybí olej

Vědci z londýnské Imperial College byli svědky velmi zajímavého pokusu, jehož výsledky potvrzují blahodárné účinky rybího tuku na dětský mozek.V tříměsíčním...

Výběr článků

Načítám