Hlavní obsah

Každý čtvrtý porod končí na Zlínsku císařským řezem

Právo, Aleš Fuksa
ZLÍN

Každý čtvrtý porod podstupují císařským řezem těhotné maminky v Krajské nemocnici Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně. Z celkového množství 1307 porodů jich v prvním pololetí letošního roku skončilo 346 operačním zákrokem. Oproti loňsku navíc počet císařských řezů narostl o 45. Vyplývá to ze statistik KNTB.

Článek

Primář gynekologicko-porodnického oddělení zlínské nemocnice Zdeněk Adamík tato čísla vysvětluje vysokým počtem přijatých rizikových těhotenství.

"Naše porodnice má statut perinatologického centra a školicího pracoviště Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů. Koncentrují se v něm všechny vysoce rizikové a patologické porody, včetně porodů dětí s nízkou porodní hmotností a vícečetná těhotenství. Takže zde končí mnoho maminek nejen ze Zlínska, ale i z jiných regionů Zlínského kraje," řekl Adamík. Zároveň podotkl, že případ od případu lékaři pečlivě zvažují. "Ale ne vždy je možné se císaři vyhnout, ať už v zájmu dítěte nebo jeho matky," doplnil Adamík.

S jeho tvrzením však ne zcela souhlasí předsedkyně Porodních asistentek Zlínského kraje Radmila Dorazilová. Tvrdí, že císařské řezy se v posledních letech stávají módním trendem a nahrazují přirozený porod operačním zákrokem. "Jde o naprosto neúměrný počet císařských řezů. Ne všechny jsou podle mě nutné. Navíc, i když některé maminky prvotně nechtějí rodit císařem, je jim nabízen jako nejschůdnější a téměř bezbolestivá varianta. Bohužel se jedná o velmi nebezpečný trend, se kterým porodní asistentky zásadně nesouzní," uvedla předsedkyně.

Způsob příchodu na svět ovlivňuje další vývoj dítěte

Na přirozený porod se podle ní dítě v mateřském lůně devět měsíců psychicky připravuje. Při císařském řezu je však necitlivě postaveno před novinku, kterou musí řešit. "Z psychologického hlediska je pro dítě přirozený porod mnohem jednodušší," poznamenala Dorazilová.

Dodala, že císařský řez může mít na novorozeně i na matku negativní vliv. "Ovlivňuje další vývoj dítěte. Navíc jde o chirurgický zásah do organismu ženy a ne o přirozený proces. S císařem dále souvisí i neúspěšné pokusy o kojení. Děti jsou bezprostředně po operaci matce odebrány. Přitom by měly být neprodleně přiloženy k matčině prsu."

Rodí se víc chlapců

Od začátku roku do konce června se ve zlínské nemocnici narodilo 1359 miminek, z toho 715 chlapců a 644 děvčat. Zlínští porodníci zaznamenali mírný nárůst oproti stejnému období minulého roku, kdy se narodilo 1335 novorozeňat. Nejvíce miminek bylo březnových, a to 248. "Dvojčátka se za první půlrok narodila padesátkrát, což je meziročně o jeden narozený pár víc. Vzrostl i počet porodů, a to z loňských 1286 na 1307," sdělila mluvčí KNTB Karla Havlíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám