Hlavní obsah

Kardiostimulátor, který umožní návštěvu magnetické rezonance

PRAHA

V Nemocnici Na Homolce byl v dubnu letošního roku poprvé v České republice implantován kardiostimulátor zcela nové generace, který umožňuje jeho nositelům podstoupit vyšetření na magnetické rezonanci. Ve světě jich bylo zatím implantováno 51, z toho 18 Na Homolce, která se jako jediná česká nemocnice zapojila do mezinárodní klinické studie ověřující bezpečnost nových přístrojů. V těchto dnech první dva čeští pacienti úspěšně podstoupili vyšetření na magnetické rezonanci.

Článek

Podle vedoucího úseku elektrofyziologie lékaře Miloše Táborského implantovaný kardiostimulátor, stejně jako řada dalších kovových implantátů, dosud znemožňovaly použití magnetické rezonance, která je standardní vyšetřovací metodou pro kardiologické pacienty a je v mnoha ohledech nenahraditelná. "Máme řadu pacientů, kteří vyšetření rezonancí nutně potřebují a není možné jej kvůli implantátu provést," uvedl vedoucí lékař pracoviště magnetické rezonance Josef Vymazal. U těchto lidí rezonanci nahrazuje počítačová tomografie, ale to je v tomto případě pouze orientační metoda, dodal.

Nejčastěji jde o pacienty s metastázemi do mozku. Týká se to i vyšetření páteře a kloubů či diagnostiky pacientů s prokázanou alergií na jodové kontrastní látky, kteří nemohou podstoupit vyšetření, při nichž se tyto látky podávají, tedy právě počítačovou tomografii.

Nové kardiostymulátory se musí osvědčit

Běžný kardiostimulátor tvoří samotný kardiostimulační přístroj a elektrody. Při působení magnetické rezonance se stimulátor přes elektrody zahřívá a dočasně přestává fungovat. Nedochází tak k efektivnímu dráždění srdeční svaloviny a pacienta by mohla postihnout srdeční zástava. Součástí nového typu kardiostimulátoru jsou speciálně konstruované elektrody, které minimalizují tepelnou zátěž v místě ukotvení v srdeční svalovině.

V roce 2004 čelili dva lékaři a laborantka jedné pražské nemocnice obvinění, že svou nedbalostí způsobili smrt pacienta při vyšetření na magnetické rezonanci, u něhož přehlédli, že má kardiostimulátor.

Kardiologové Nemocnice Na Homolce plánují implantovat v rámci pilotní studie 50 nových kardiostimulátorů. Po vyhodnocení výsledků se nový systém může stát jedním ze standardů tohoto zdravotnického zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám