Hlavní obsah

Některé duševní choroby souvisí se zmenšováním mozku

Novinky, Famous
EDINBURGH

Podle nejnovější skotské studie jsou bipolární porucha či manická deprese způsobeny zmenšováním mozku. Bipolární porucha je vážná duševní choroba, při níž dochází k opakovaným výrazným změnám nálad. Léčba by se podle doktora Andrewa McIntoshe měla zaměřit na omezování ztráty šedé kůry mozkové, k níž při této nemoci dochází.

Článek

Experti z University of Edinburgh zjistili, že k největšímu úbytku šedé hmoty mozkové kůry dochází v oblastech, které jsou zodpovědné za řízení paměti, rozlišování obličeje a koordinace. Jmenovitě v hippocampu, závitu světského lalůčku (gyrus fusiform) a mozečku (cerebellum).

"Tohle je první studie, která prokazuje, že jak lidé s bipolární poruchou stárnou, malé množství tkáně se ztrácí v oblastech mozku, které souvisejí s pamětí a koordinací myšlenek a chováním. Množství mozkové tkáně, které se ztrácí, je větší u lidí s několikanásobnými epizodami nemoci a souvisí s poklesem v některých oblastech mentálních schopností," uvedl McIntosh.

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičení potlačuje deprese i úzkosti

Běh parkem, hodina jógy či plavání, to vše může být stejně účinné jako lahvička s antidepresivy či anxiolytiky. Lékaři to dobře vědí, přesto stále více lidí...

Výběr článků

Načítám