Hlavní obsah

Léky proti AIDS údajně ovlivňují imunitní systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Kombinace léků proti AIDS v rámci terapie může u některých pacientů při dlouhodobém užívání obnovit jejich imunitní systém. Vyplývá to z práce britských a dánských odborníků, která vychází z evropské studie EuroSIDA. Vědci zjistili pozitivní účinky u lidí, kteří na tento léčebný postup kombinující aspoň tři léky proti AIDS.

Článek

AIDS je sice zatím nevyléčitelný, ale lékaři se zaměřují především na posilování imunitního systému a omezování množství viru HIV v těle prostřednictvím antiretrovirové terapie. Bádání se zaměřilo na 1835 lidí nakažených HIV. Vědci z výzkumných pracovišť dělali tento pětiletý výzkum na Royal Free and University College a na Kodaňské univerzitě.

Podle jedné z autorek následně vypracované studie Amandy Mocroftové se vědci dosud domnívali, že počet lymfocytů se při antiretrovirové léčbě zastaví na určitém množství. Pokud však pacienti na tuto léčbu optimálně reagují a úroveň viru se dostane na nízkou úroveň, počet lymfocytů CD4 T se postupně vrátí na úroveň zdravých lidí.

Autoři vědecké práce připouštějí, že ne u všech pacientů tyto léky zabírají, a hlavně mnozí z nich, například v nejhůře postižených oblastech Afriky, k nim nemají přístup. Antiretrovirová terapie je poměrně nákladná a léky také způsobují vedlejší účinky.

Nejrizikovější skupinou jsou homosexuální muži

Odhaduje se, že virem HIV je ve světě nakaženo asi 40 milionů lidí, především v Africe. AIDS usmrtil již asi 25 milionů lidí.

Podle české Národní referenční laboratoře pro AIDS bylo loni v Česku vyšetřeno 819 812 vzorků na přítomnost viru HIV, z toho jich bylo 93 pozitivních. Od roku 1985 onemocnělo 209 lidí a 123 na AIDS zemřelo. Nejčastějším způsobem přenosu viru HIV je sexuální styk a nejrizikovější skupinou jsou homosexuální muži.

Reklama

Související témata:

Související články

Převratné léky na revmatoidní artritidu

Kdo se nikdy nesetkal s revmatoidní artritidou (RA), ten netuší, jak těžké je s ní žít. Nemocní si často nedovedou zavázat tkaničky u bot, vyčistit zuby,...

Výběr článků

Načítám