Hlavní obsah

Senioři by měli pít i když nemají pocit žízně a nepotí se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mnozí senioři nemívají pocit žízně a nepotí se. Měli by si však uvědomit, že i pro ně platí, že v teplém počasí je třeba zvýšit příjem tekutin. Organismus starších lidí má zhoršenou termoregulaci a snadněji se přehřeje. Novinářům to řekla vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská.

Článek

Tělo starších lidí daleko hůře hospodaří s tekutinami než v mladším věku. Nedokáže nastavit úsporný režim a zadržet vodu, ledviny jsou méně schopné koncentrovat moč. Starší, a tedy i tenčí kůže, odpaří více tekutin, aniž by senioři měli pocit, že se potí. 

Podle primářky pražského Gerontocentra Ivy Holmerové mají někteří senioři i při vysokých teplotách paradoxně pocit chladu. Je to dáno tím, že se jim neprokrvují konečky končetin. 

"Senioři by se ve vedrech neměli řídit jen svými subjektivními pocity, ale měli by si více všímat toho, co je na teploměru, a měli by každou hodinu vypít skleničku vody," řekla Starnovská. 

Vody sycené oxidem uhličitým pijte jen minimálně

Odborníci doporučují nesladké ovocné, zelené i tmavé čaje, slabé bylinné čaje, ředěné ovocné džusy, pitnou vodu z vodovodu a balené stolní vody. Varují před slazenými, kaloricky vydatnými limonádami i před větším množstvím perlivých vod sycených oxidem uhličitým, který může narušit proces zažívání a vyvolat subjektivní tlakové potíže.

Špatné zavodnění organismu zvyšuje riziko krevních sraženin a zácpy. Dehydratace způsobuje častější výskyt infekce močových cest i zmatenost. Většina seniorů má problém s krevním tlakem a nedostatečný příjem tekutin tento stav ještě zhorší, zejména pokud užívají léky na snižování tlaku, které organismus odvodňují. Řešením však není vynechání léků. To by měli pacienti konzultovat s lékařem. 

Vhodná jsou lehká jídla

Ve vedru se může starším lidem dělat mdlo. Je to pro ně nebezpečnější proto, že mají křehké kosti a při pádu si snadněji způsobí zlomeninu. 

Ve vedrech doporučuje Starnovská "lehká a svěží" jídla. Rozhodně žádné smažené pokrmy či mastné omáčky. Přijatelné jsou těstoviny, rizota nebo dušená masa, případně ryby. Doporučuje zeleninové saláty, ovoce a případně kompoty. 

Reklama

Související témata:

Související články

Hlavolamy prodlužují seniorům život

Pokud chcete dopřát seniorům delší život, nadělte jim k Vánocům nějaké numerické hádanky a hlavolamy. Luštěním těchto hříček se jim zlepšuje paměť. Důchodci,...

Výběr článků

Načítám