Hlavní obsah

Velká Británie bojuje s ženskou obřízkou

– LONDÝN
Novinky, CNN, BBC,

Ženská obřízka se stává stále větším problémem ve Velké Británii. Ve středu proto země spustila rozsáhlou kampaň, která upozorňuje, že tento zákrok je nezákonný. Nezávislá odbornice odhaduje, že ve Spojeném království je tento zákrok proveden ročně u čtyř až pěti set žen a dívek, většinou u přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky.

Článek

Ve Velké Británii je zákrok trestný. Zakázán byl zákonem z roku 1985 a podle novely z roku 2003 pachatelům hrozí až čtrnáct let vězení. Zatím však nebyl nikdo podle tohoto zákona stíhán. Policie proto nabízí odměnu 20 000 liber za informaci, která povede k první žalobě za ženskou obřízku.

Policie zatím nemá přesná čísla, kolik žen a dívek bylo v Británii obřezáno, ale podle Comfort Momohové, která pochází ze Somálska a problému se věnuje v Londýně a okolí, ročně je v Británii obřezáno čtyři sta až pět set žen a dívek. Podle superintendanta Alastaira Jeffreyho hrozí provedení zákroku 66 000 dívek, zejména jde o dcery čerstvých přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky. Zákrok se může provádět u novorozeňat i u dívek na prahu dospělosti.

"K načasování kampaně je jeden dobrý důvod, v době prázdnin jsou mladé dívky odváženy za hranice a tam podrobovány zákroku," uvedl Jeffrey. Prázdniny navíc dávají dívkám šanci se uzdravit, než se vrátí do školy a utajit provedení zákroku.

Podle detektiva Carola Hamiltona, který se věnuje problému od roku 2004, vzrůstá nebezpečí, že se zákroky provádějí i v samotné Velké Británii, protože by to bylo levnější. Je tedy možné, že někteří lidé, kteří  zákrok provádějí, již jsou ve Spojeném království.

Ženská obřízka zanechává trvalé následky

Ženská obřízka, při níž se odstraňuje klitoris a mnohdy i část stydkých pysků, se provádí především v oblasti Nilu a subsaharské Africe, odkud se rozšířila do dalších zemí, zejména do Jemenu a Ománu. Vzhledem k migraci je ale stále větším nebezpečím i v Evropě, zejména v Německu [celá zpráva].

Například ve Švédsku, kde byl Somálec odsouzen na čtyři roky za to, že nechal svou dceru ve své vlasti obřezat. [celá zpráva] Britští aktivisté usilují o to, aby trestné bylo i vyvezení dítěte z účelem provedení zákroku v zahraničí.

Obřízka je iniciační zákrok, který má z dívky udělat ženu. Současně má potlačit její sexuální touhu. Obřízka je nebezpečná, stovky dívek v rozvojových zemích, kde je podle dohadů OSN obřezáno mezi 100 až 140 milióny žen, při zákroku umírají na krvácení nebo následnou sepsi. Mnohdy se zákrok provádí skleněným střepem nebo se žhavým železem či uhlíkem. Další obřezané ženy nemohou mít děti a na všech obřízka zanechává psychické následky. Zákrok je navíc nevratný. 

Reklama

Související témata:

Související články

Švédsko odsoudilo muže za obřezání dcery

Za obřízku své třináctileté dcery odsoudil v úterý švédský soud v Gothenburgu Švéda somálského původu Aliho Elmiho Hayowa. Půjde do vězení na čtyři roky....

Muslimští duchovní odmítli ženskou obřízku

Muslimští duchovní z celého světa se na čtvrteční konferenci v Káhiře shodli, že ženská obřízka není v souladu s islámem. Prohlásili, že provádění tohoto...

Výběr článků

Načítám