Hlavní obsah

Lék na obezitu prý zabíjí rakovinné buňky

Novinky, Famous
WASHINGTON

Američtí vědci se pokoušejí vyvinout nový způsob léčby rakoviny využitím poznatků o léku orlistatu. Tento medikament se používá od minulého desetiletí při potírání obezity, také pod generickými názvy Xenical a Alli. V laboratoři pak účinný inhibitor pankreatické lipázy dokáže zabíjet nádorové buňky.

Článek

Lék se váže na bílkovinu, která se nachází v rakovinných buňkách. Blokuje funkci této molekuly a působí smrt buňky. Studii rozjeli experti Steven Kridel a W. Todd Lowther z Wake Forest University. Ti v laboratoři sledovali nádorové buňky prostaty, v nichž analyzovali obsah enzymů.

Nejvíce v tomto typu buněk byla zastoupena syntáza mastných kyselin, která téměř chyběla v normálních buňkách. Podobný bílkovinný enzym byl objeven také v nádorech prsu, tlustého střeva, vaječníků, jater, plic a mozku. Orlistat se jako inhibitor pankreatické lipázy dokáže vázat na tento enzym a blokovat jeho funkci.

"Vysoká hladina syntázy mastné kyseliny koreluje se špatnou prognózou, takže je to výborný léčebný cíl. Představuje to skutečně vzrušující léčebnou metodu, protože teoreticky se při ní nemusíte vůbec obávat o poškození okolních zdravých tkání," tvrdí Kridel.

"Pochopení vztahu mezi lékem a tou bílkovinou je pro vývoj nového léku na rakovinu skutečně klíčové," dodal Lowther.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám