Dokud příznaky trvají, je dobré pít zředěný roztok cukru, glukózy nebo medu, případně i osolenou převařenou vodu. Žaludku uleví heřmánkový čaj, který má i celkově tišící účinky. 

Po otravě jídlem obvykle člověk moc chuti k jídlu nemá. Jakmile se mu trochu uleví, radí odborníci zklidnit žaludek kouskem banánu. Živý jogurt dodá prospěšné bakterie. Nové síly dodá nedráždivá dieta - po dobu 24 až 48 hodin doporučují odborníci z Harvardovy univerzity takzvanou kojeneckou dietu: skládá se z banánů, rýže a jablek. 

Aby se člověk vyhnul střevním potížím, měl by skladovat čerstvé jídlo v chladu a horká jídla udržovat dostatečně teplá. Bakterie jsou ve většině potravin. Pokud se nechá uvařené jídlo stát v teple déle než 1,5 hodiny, bakterie mají pro rozmnožování ideální podmínky. 

Dejte si pozor na bakterie přenášené domácími zvířaty

Zvláštní opatrnost je nutná při zacházení s drůbeží, masem a nepasterovanými mléčnými výrobky. Rizikové jsou mořské plody z neznámých zdrojů, tučné ryby, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s porušenou skořápkou. Odborníci doporučují nejíst syrová vejce a nedávat těhotným ženám, kojencům, nemocným a starším lidem vejce vařená na měkko. Těhotné ženy by se také měly vyhýbat paštikám a měkkým sýrům, protože mohou obsahovat bakterie způsobující listeriózu. Ta může způsobit smrt plodu a následně potrat. 

Doporučení se týkají i přípravy jídla. Než hospodyňka začne vařit, měla by si umýt ruce. Při manipulaci s jídlem by neměla smrkat. Bakterie mohou přenášet i domácí zvířata, proto by je hospodyňky neměly pouštět do kuchyně a k prostřenému jídelnímu stolu.