Vědci z University of California analyzovali vzorky sušených rajčat z různých pěstitelských stanic. Některé byly vypěstovány jako bio zelenina, jiné běžným způsobem při použití umělých hnojiv a pesticidů. Obsah antioxidantů flavonoidů byl nejvyšší právě v rostlinách z bio farem.

Množství těchto účinných látek chránících buňky před poškozením bylo v organicky pěstovaných rajčatech mnohem vyšší než v těch běžně obhospodařovaných. Podle expertů z University of California snižuje obsah flavonoidů v plodech rajčete právě používání umělých hnojiv.

Konzumace antioxidantů snižuje riziko rakoviny

"Vítáme rychle narůstající počet záznamů, které ukazují jasné rozdíly v obsahu živin v bio zelenině a běžně pěstovaných plodech," uvedl Peter Melchett z asociace sdružující v USA bio farmáře.

Podle řady lékařských výzkumů z posledních let může konzumace antioxidantů obsažených v rajčatech výrazně snížit riziko onemocnění různými typy rakoviny, demencí a chorobami srdce a cév.