Hlavní obsah

Klimatizace v horku uleví, ale je i zdraví nebezpečná

– PRAHA

Klimatizace ve vedru uleví, může ale být i zdraví nebezpečná. Pokud je dobře nastavena, což je zhruba o pět stupňů níže než venkovní teplota, pobyt v místnosti nebo v autě je příjemný. Pokud ale proudí z klimatizace příliš studený vzduch, lidé nachladnou a postihnou je letní angíny.

Článek

Problémy místo osvěžení může způsobit i větrák, který žene vzduch přímo na člověka. Vysušuje pokožku a způsobuje pálení očí. Některým lidem vadí i to, že klimatizace a větráky hlučí a že si v klimatizované místnosti nemohou otevřít okno. 

Pokud je klimatizace nastavena na příliš nízkou teplotu, měli byste před odchodem ven chvíli setrvat na neklimatizované chodbě a napít se minerálky. Předejdete tak teplotnímu šoku.  V horkých dnech hrozí nachlazení i po vypití ledového nápoje nebo konzumaci zmrzliny. 

Pozor i na otevřené okénko v autě. Proud vzduchu  sice příjemně ovívá, ale zároveň mu může způsobit zdravotní problémy. Hrozí zánět středního ucha, zánět očních spojivek či silné bolesti hlavy, které zpravidla začnou až po opuštění auta. 

Cestování v horku velmi zatěžuje organismus

Únavu pomůže řidiči zvládat klimatizace nastavená na správných hodnotách. Horko snižuje soustředění a schopnost přesně vnímat, zpomaluje rozhodování a reakce na dopravní situace.

Když se venkovní teplota pohybuje kolem 30 stupňů Celsia, v kabinách bez klimatizace bývá o třetinu více. Tepleji je v tmavých vozech než ve světlých. 

Cestování v horku velmi zatěžuje organismus. Tělo reaguje zrychlením krevního oběhu, zvýšením tlaku a pocením.

Potem člověk ztratí až litr vody za den, krev houstne, a to je pro organismus nebezpečné. Srdce musí k zachování krevního oběhu vynaložit větší množství energie, které se pak nedostává pro výkon duševních funkcí. 

Jestliže chcete  ve vedru dojet bez nehody do cíle, měli byste si dopřát odpočinek častěji než obvykle a měli byste dostatečně pít.

Reklama

Související články

Klimatizace: Chladná a krásná

Klimatizační jednotky mohou vzduch v místnosti ochladit nebo naopak dorovnat jeho teplotu na požadovanou úroveň. Při jejím výběru byste měli dbát zejména...

Výběr článků

Načítám