Hlavní obsah

Převratné změny v léčbě cukrovky

Právo, Petr Veselý

Léčba cukrovky zaznamenala v posledních letech dramatické změny a další revoluce je na spadnutí. Nikdy předtím neměli pacienti tak velké šance zvládat svou chorobu jako nyní. Lékaři stále častěji vyšetřují glykovaný hemoglobin. Ten neukazuje okamžitou hladinu krevního cukru, ale tu dlouhodobější, zhruba za poslední dva tři měsíce.

Článek

Někteří diabetici mu proto říkají žalobníček. Prozrazuje na ně, jak se jim dařilo zvládat dietu, životosprávu a léky. Zatím je bohužel málo pacientů, kteří v něm vidí užitečnou pomůcku. Ta jim může pomoci při hledání chyb, jichž se dopouštějí.  Roste počet lékařů, kteří neměří glykémii, tedy hladinu krevního cukru, pouze nalačno, ale také po jídle.

"Toto měření ukazuje, k jak velkým výkyvům u pacienta dochází," říká MUDr. Jiří Březina, diabetolog z Mělníka. "Díky němu dokážou diabetologové dříve odhalit nejzrádnější druh cukrovky, kdy glykémie nalačno jsou v mezích normy, případně lehce zvýšené, ale po jídle dosahují třeba dvojnásobek horní hranice normy."

Na spadnutí je premiéra inzulínu, který pacienti budou moci inhalovat. Má smysl hlavně pro diabetiky, kteří si ho nemohou z nějakého důvodu píchat (pokročilé stáří, postižení rukou atd.) nebo mají přehnaný strach z injekčních stříkaček a jehel.

Pomáhá i zajímavý český experiment

Stále více pacientů také zvládá kombinovat dlouhodobé a krátkodobé analogové inzulíny. Dlouhodobé vytvoří jakousi základní hladinu inzulínu, krátkodobé si diabetik aplikuje těsně před jídlem podle toho, co skutečně sní (tedy ne půl hodiny před ním, jak to bylo nutné u klasických inzulínů, pak totiž stačilo, aby se třeba číšník v restauraci s jídlem zpozdil, a diabetikům hrozila příliš nízká hladinu cukru a další, někdy i vážné, komplikace).

"Kombinace obou inzulínů dává pacientům šanci mnohem lépe kompenzovat kolísání hladiny krevního cukru, než se jim to dařilo pomocí inzulínů běžných," vysvětluje doktor Březina. "A tak se co nejvíc přiblíží hladinám cukru zdravého člověka."

Rozšiřuje se také spektrum léků a prostředků, které pomáhají zvyšovat citlivost tkání na inzulín (její pokles se významně podílí na vzniku cukrovky u většiny diabetiků).

Některé pacienty převádějí na tabletky proti cukrovce

Na jedné straně jsou to doplňky typu výtažků ze skořice, které vítají příznivci přírodních preparátů: jejich výhodou je, že nemají prakticky žádné vedlejší účinky.

Na druhé straně to jsou léky typu pioglitazonu (skupina inzulínových senzitizérů), který pomáhá pacientům tuto citlivost zlepšit a dávky inzulínu tak snížit, a to až o třetinu.

Velice zajímavý je experiment lékařů z pražské FN v Motole. Ti převádějí vhodné pacienty pomocí speciálního pohybového a dietního programu z inzulínu na tabletky proti cukrovce.

Hormon místo inzulínu

Skutečně převratným lékem je látka označovaná jako GLP 1 (vyrábí se pod názvem Exenatide). Byl schválen pro EU, a tedy i pro ČR. Je to analog (napodobenina) hormonu vylučovaného střevem. Ten má životnost jen několika minut. Napodobenina připravená metodami biologického inženýrství ji má několik hodin.

Pacienti si tento analog píchají podobně jako inzulín, ovšem méně často. GLP 1 výrazně tlumí vstřebávání glukózy ve střevech, a tedy také průběh glykemického profilu. Ale má jakousi záhadnou brzdu. Na rozdíl od inzulínu nevyvolává stavy hypoglykémie: přílišného poklesu krevních cukrů. Ty mohou způsobit až bezvědomí.

Jakmile krevní cukr klesne k normálu, nesnižují dál jeho množství. A pokud je ho naopak potřeba víc, neblokují jeho uvolňování do krve. Odborníci mluví o tzv. inteligentním léku.

"Prakticky eliminuje příliš vysoké hodnoty krevního cukru, které jsou pro diabetiky nejnebezpečnější, protože hrozí poškozováním cév a dalšími, často velmi vážnými, zdravotními komplikacemi," říká prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., předseda České diabetologické společnosti. "A zmenšuje také pocit hladu. Studie z USA ukazují, že pacienti užívající analog GLP 1 zhubli v průměru o 3-5 kg, což obvykle mělo pozitivní vliv na klouby, hypertenzi a další potíže. Současně pomáhá snižovat hladiny cholesterolu a krevních tuků.

Co je však také velice cenné: stimuluje produkci inzulínu. Zvětšuje počet buněk, které vytvářejí inzulín, a prodlužuje jejich život. Je však lékem, ne zázrakem. Má tedy také případné vedlejší účinky. Nejčastější je nevolnost (někdy až 50 % případů). Ta bývá různě intenzívní, ale většinou odezní.

Kdo novinku dostane

V současné době probíhá dohodovací řízení o tom, kolik budou z ceny léku hradit zdravotní pojišťovny (v zahraničí je jen o něco dražší než u nás už zavedené dlouhodobé inzulíny). Jakmile bude uzavřeno, budou ho moci předepisovat i naši lékaři.

"V první fázi těm pacientům, u kterých dostatečně nezabírají dosud používané léky," říká profesor Kvapil. "Do budoucna by však GLP 1 mohl nejvíce pomáhat pacientům na samém začátku choroby. Nejen proto, že dokáže brzdit její rozvoj a má řadu dalších příznivých efektů. Ale hlavně proto, že dovede stimulovat obnovu tkání, které produkují inzulín."

Reklama

Související témata:

Související články

Zvládnout cukrovku jako řízení automobilu

Není mnoho chorob, u kterých lékaři vidí tak propastný rozdíl mezi možnostmi medicíny a praktickými výsledky léčby, jako u cukrovky. Výmluvně to dokládá...

Počet diabetiků v Česku raketově roste

V České republice doslova raketově roste počet nemocných cukrovkou. V roce 2005 (poslední statistická čísla) se s tímto onemocněním léčilo 740 000 lidí....

Výběr článků

Načítám