Hlavní obsah

Proti rakovině prsu pochodovalo přes 6000 žen, mužů i dětí

– PRAHA

Více než 6500 lidí se zúčastnilo tradičního pochodu na podporu boje proti rakovině prsu. Od Prašné brány došli po vltavském nábřeží až do Žlutých lázní v Podolí. Účastníky šestikilometrové trasy nebylo možné přehlédnout nejen kvůli značnému počtu - poznávacím znamením byla i růžová trička a balónky stejné barvy.

Článek

V průvodu převažovaly ženy všech generací, nechyběli ale ani muži, děti i ti úplně nejmladší v kočárcích. Vstupenkou na akci, která se letos konala již posedmé, bylo tričko nebo kšiltovka s logem stužky za 300 korun. "Za tři stovky jsem si mohla dát dobrou večeři, ale tohle je lepší. Spojím příjemné s užitečným - projdu se Prahou a ještě pomůžu dobré věci," řekla padesátnice Jana z jižních Čech. 

Výtěžek z akce pomůže organizacím podílejícím se na boji se zákeřnou nemocí - rakovinou - Asociaci mamodiagnostiků, pacientskému sdružení Mamma Help a Alianci českých organizací a žen s rakovinou prsu. Tentokrát předala pořádající kosmetická firma na pomoc nemocným i preventivní akce šek na deset milionů korun - částka vyšší než v předchozích ročnících má připomenout, že tyto aktivity proti rakovině prsu slaví desáté výročí. 

Jedním z projektů je například Avon Linka proti rakovině prsu - na číslo 800 180 880 se může kdokoliv anonymně obrátit, a to každý všední den od 09:00 do 19:00 hod. Poradit a pomoci jsou připraveni laické terapeutky, onkologové i psychologové. Další programy jsou určeny ženám s nádorovým onemocněním prsu, aby se mohly vrátit do aktivního a plnohodnotného života. V České republice si diagnózu karcinom prsu jen loni vyslechlo více než 6000 žen. 

Motto akce: Společně proti rakovině prsu

"Pochod proti rakovině prsu je celosvětová záležitost, začala v Británii v roce 1992. Je to hromadná demonstrace proti této chorobě. Chceme, aby se zlepšila hlavně prevence," řekla Michaela Vaňková z pořádající agentury.  Pochodu předcházel kulturní program, během něhož vystoupili například zpěváci Dara Rolins a Petr Muk. Na Vltavě mohli účastníci pochodu obdivovat vystoupení skupiny Krasoplavců a závod dvou dračích lodí. Jejich posádku tvořily ženy, které prodělaly rakovinu prsu, i profesionální závodnice. 

Ve Žlutých lázních zábavné odpoledne pokračovalo vystoupením zpěvačky Moniky Absolonové či skupiny Support Lesbiens, děti se bavily na atrakcích, dospělí mohli vyhrát zájezd a další ceny. Kampaň proti rakovině prsu podpořila i cvičitelka Hana Kynychová, moderátoři Lucie Výborná, Honza Musil a Jan Kovařík, herečka Veronika Freimanová a další. 

Motto letošního pochodu bylo Společně proti rakovině prsu, protože toto onemocnění není jen záležitostí žen, ale zasáhne celou rodinu. Na začátku roku začala kampaň zaměřená tentokrát na muže. Měla je přesvědčit, aby nebyli lhostejní k riziku nádorových onemocnění a své partnerky posílali na preventivní vyšetření.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám