Hlavní obsah

Přibývá případů, kdy mají jednovaječná dvojčata trojče

BOSKOVICE

V Česku i ve světě přibývá jednovaječných dvojčat, která mají ještě trojče. Při umělém oplodnění dvou vajíček se jedno rozdělí na dvě a druhé zůstane, ujmou se všechny tři a žena nosí tři děti. V poslední době se to stalo třikrát v Praze a jednou v Brně, řekla Klára Rulíková z Klubu dvojčat a vícerčat. Taková těhotenství a následně porody jsou ale podle odborníků daleko rizikovější než u běžných trojčat.

Článek

V Česku obecně přibývá vícečetných těhotenství. Hlavní zásluhu na tom mají umělá oplodnění, stimulace vaječníků a takzvaná inseminace, tedy vstřikování spermatu. Stejné důvody vidí porodníci také u specifické a komplikované kombinace trojčat s jednovaječnými dvojčaty. Některé země už proto ustupují od umělého oplodnění více vajíčky najednou a raději volí víc pokusů po sobě. 

Už těhotenství pouze s jednovaječnými dvojčaty může být poměrně komplikované, víc než u dvojvaječných dvojčat. Trojčata navíc přicházejí na svět asi o dva měsíce dříve než jednotlivci. U kombinace jednovaječná dvojčata a třetí dítě se tak riziko nemocnosti počítá v desítkách procent, uvedl Pavel Ventruba z brněnské porodnice na Obilním trhu. 

Porodníci se snaží rizika ženám vysvětlit s tím, že by bylo lepší nechat dorůst jen dva plody. "Některé matky s tím ale nesouhlasí, a pak vznikají problémy," podotkl Ventruba. V Brně se prý stal i případ, kdy žena s redukcí plodů nesouhlasila a nakonec potratila všechny tři plody. 

Hlavním problémem jsou peníze

Trojčata se v ČR narodí víc než deseti rodičům ročně. Také dvojčat v Česku přibývá. Zatímco v letech 1993 a 1994 přišla na svět asi při každém stém porodu, v roce 2005 takřka při každém padesátém, v Praze je to dokonce každý 45. porod. 

Rodiče se shodují, že jedním z hlavních problémů jsou peníze. Při narození dvojčat obdrží od státu porodné 53 120 Kč. "Za to nakoupí základní výbavičku, a to je všechno," uvedla Rulíková.

Sdružení chce proto prosadit změnu rodičovského příspěvku. V současnosti činí 7582 korun a je stejný pro rodiče dvojčat i trojčat. Náklady na trojčata jsou přitom o polovinu vyšší. "Řada věcí a aktivit tak ztroskotá právě na penězích, třeba pouť," přiblížila matka trojčat Dagmar Kalinová. 

Reklama

Související články

Žena se dvěma dělohami porodila trojčata

V Anglii se poprvé narodila trojčata matce, které má dvě dělohy. Hannah Kerseyové je dvacet tři let a pochází z Northamu v Devonu. Má identická dvojčata Ruby...

Výběr článků

Načítám