Na základě poznatků centrálního německého vědeckého kuratoria pro otázky závislosti došli experti k závěru, že je nutné provést zásadní korekci přípustných hranic denní dávky alkoholu. U mužů ji stanovili na 0,5 až 0,6 litru piva a 0,25 až 0,3 litru vína, tedy 20 až 24 gramů etanolu. Něžnější pohlaví by se mělo spokojit s poloviční porcí. Ovšem ani popíjení tohoto množství není zcela bez rizika.

Stále existuje nebezpečí, že v podstatě mírný denní konzum vyvolá alkoholovou závislost. Odborníci proto doporučují zříci se alespoň na dva dny v týdnu jakéhokoli pití alkoholických nápojů. Tím lze předejít vzniku chronických onemocnění, jež dokáže vyvolat i nepatrné množství alkoholu. Nejznámějšími chorobami, jež sužují nejen těžké opilce, jsou cirhóza jater a rakovina slinivky břišní. Ovšem v bezpečí nejsou ani další orgány. Dochází totiž k ničení nervových buněk, které ovlivňují jejich činnost.

Například kostní buňky se při konzumaci tří piv denně nereprodukují v plné a žádoucí míře, a proto se kosti snadněji lámou. Odumírají mozkové buňky, což má za následek poruchy paměti a chápání. Nemluvě o úbytku inteligence, změnách osobnosti i nebezpečí mozkové mrtvice. Množí se případy hrudní rakoviny, stoupá nebezpečí nádorového onemocnění dutiny ústní, zažívacího traktu a hltanu. Stejně jako poruch srdečního svalu a hypertenze. Trpí i žaludeční sliznice, na níž se tvoří záněty. Kromě toho se objevují i změny ve výměně látkové a imunitním systému, vzhledu kůže, nadváha, problémy s potencí.