Hlavní obsah

I muži trpí poporodní depresí stejně jako ženy

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Stále více mužů se účastní nejen porodu, ale sdílí také rodičovské povinnosti po příchodu novorozence na svět. Odborníci se ovšem shodují, že s tím také přibývá těch, kteří zažívají postnatální depresi. Klinickou formu psychické nemoci, která postihuje především ženy po porodu.

Článek

Z průzkumu mezi pěti tisíci amerických párů s dětmi vyšlo najevo, že asi 14 procent žen a 10 procent mužů utrpí po porodu mírnou či vážnější formu postnatální deprese.

"Dlouholetý názor mnoha lidí zahrnující také lékaře se týká toho, že poporodní deprese je způsobena hormonální změnou v ženách, která nastane po porodu. Otcové nemohou být citliví vůči změnám tohoto druhu, a pravděpodobně proto se také nikdy nestali středem zájmu výzkumu," tvrdí američtí autoři.

Hormonální změna nebude jedinou příčinou poporodní deprese

Podle dosavadního výzkumu trpí postnatální depresí asi 5 až 25 procent populace. Američtí psychiatři se však domnívají, že spíše půjde o vyšší číslo a že mnohdy jsou symptomy postnatální deprese zaměněny za symptomy jiné klinické deprese, jako je smutek, vyčerpanost a skleslost.

Poporodní deprese se u mužů i žen projevují jako prudké změny v náladách a chuti k jídlu, excesivní péče o zdraví dítěte nebo nutkavé myšlenky, že si dítě ublíží. Hormonální změna sice může být jedním ze slabých článků, který zapříčiní vznik psychických potíží, ale zřejmě nebude jediným.

Reklama

Související témata:

Související články

Depresí netrpí jen duše, ale celé tělo

Všichni si občas stěžujeme na to, že máme depresi. Tento výraz obvykle používáme tehdy, když se nám nedaří, jsme smutní a unavení. Někdy může být depresivní...

Ženy v depresi se opíjejí nárazově

Podle kanadských odborníků sáhnou ženy velmi často po láhvi alkoholu, když na ně přijdou chmury a pesimistické nálady. Bohužel kvůli tomu řada z nich alkoholu...

Výběr článků

Načítám