Hlavní obsah

Španělovi transplantovali pravou dlaň na levé předloktí

Právo, DPA, nek
VALENCIE

Unikátní operaci provedli španělští lékaři ve Valencii, když třiašedesátiletému muži přišili na levé předloktí jeho vlastní pravou ruku. Pacient již před 40 lety při nehodě o levou ruku přišel. V roce 2004 jej stihla mrtvice a ochrnul na pravou polovinu těla, čímž ztratil možnost pravou ruku používat.

Článek

Zákrok uskutečnil tým chirurgů pod vedením Pedra Cavadase již koncem dubna, informaci o něm však podal až tento týden. Při zákroku, který byl mimořádně složitý a trval třináct hodin, museli lékaři změnit celou strukturu levé paže, včetně přestavby kostí a šlach, a také z praktických a estetických důvodů přemístit palec na opačnou stranu.

Cavadas ujistil, že muž ještě tento týden opustí nemocnici a bude moci během několika málo měsíců rukou podle potřeby pohybovat. Použitím vlastní pacientovy tkáně se chirurgové vyhnuli nebezpečí, že by jeho tělo mohlo ruku od případného dárce odmítnout. Léčba na potlačení odmítavé reakce organismu proto nebyla nutná. "Pacient je šťastný a již dnes může rukou pohnout," prohlásil Cavadas.

Jeho lékařský tým již koncem loňského roku provedl jiný jedinečný zákrok, když jedné ženě transplantoval obě ruce od dárkyně, která zahynula při dopravní nehodě. Pacientka, která pochází z Kolumbie, přišla o dlaně při výbuchu v laboratoři během vyučování chemie. Dnes novými končetinami již dokáže napsat vlastní jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám