Hlavní obsah

V ČR je možná virem HIV nakaženo až deset tisíc lidí

PRAHA

V ČR může být virem HIV nakaženo až deset tisíc lidí, myslí si ředitel azylového domu pro lidi s AIDS Miroslav Hlavatý. Je to o devět tisíc více, než udávají statistiky. Oficiálně je v Česku diagnostikováno 968 případů nákazy, 218 lidí onemocnělo AIDS, 125 jich nemoci podlehlo.

Článek

Do ambulance v Domě světla přichází poslední dobou na testy stále více lidí, řekl Hlavatý. Vysvětluje si to lepší informovaností - podle něj jsou však tisíce nakažených lidí, kteří o své nákaze nevědí. Letos v dubnu přibylo do statistik 19 nově nakažených, z toho šest odhalili právě v karlínském Domě světla. Duben 2007 se tak stal prozatím nejhorším měsícem za celou dobu, po kterou se v ČR testuje přítomnost viru HIV krvi. 

Léčba HIV infekce je stále efektivnější, lékaři však upozorňují, že pomáhá včasné odhalení nákazy. V letech 1998 až 2000 každý pátý člověk diagnostikovaný jako HIV pozitivní zemřel do tří měsíců - na testy totiž přišel, když už bylo pozdě. 

O nemoci AIDS a nebezpečí nákazy virem HIV se podle Hlavatého ví hodně. Zejména mladí lidé mají dostatek informací a vědí, jak se nákaze bránit. Riziko však podceňují. Za přenos viru z 83 procent může nechráněný sexuální styk. Při prvním pohlavním styku nicméně použije kondom podle výzkumů pouze 30 procent Čechů a Češek. 

Dotace na problematiku HIV/AIDS se neustále snižují

Prevence by se měla zaměřit na povzbuzení lidí k tomu, aby přišli na testy a odhalili případnou nákazu, myslí si Hlavatý. Zatímco počet odhalených nákaz postupně přibývá, částky určené na prevenci a testování se snižují.

V roce 1996 uváděly statistiky v ČR 300 HIV pozitivních lidí a ministerstvo zdravotnictví věnovalo na problematiku HIV/AIDS 66,9 milionu korun. O deset let později už je HIV pozitivních 920, přidělená dotace však činí pouze 19,5 milionu korun. Příliš štědré nejsou podle Hlavatého ani firmy, které by problematiku sponzorovaly. 

Nejvíce nakažených lidí, 564, žije v Praze a Středočeském kraji, naopak pouze deset jich evidují v Pardubickém kraji, jedenáct na Vysočině a šestnáct v Královéhradeckém kraji.  Dům světla otevřela v roce 1999 Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) v pražském Karlíně. Od té doby poradnu navštívilo 12 815 zájemců o test. V roce 2006 v domě provedli téměř 60 procent anonymních testů z celé republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj může blokovat rozvoj viru HIV

Zelený čaj se opět představil jako nejen zdravím nabitý nápoj, ale mocný všelék. Podle britských odborníků totiž výtažky z tohoto nápoje mohou zabránit rozvoji...

Výběr článků

Načítám