Hlavní obsah

Světový den bez tabáku: Tématem je letos odvykání kouření

• Aktualizováno
Novinky, lup

Světový den bez tabáku připadá každoročně na poslední květnový den, tedy 31. května. Tento den má vždy i své téma, letos to je odvykání kouření.

Foto: Profimedia.cz

Přestat s kouřením prospěje nejen vašim plicím, ale i plicím vašich blízkých.

Článek

Světový den bez tabáku vyhlašuje WHO od roku 1988. Celosvětově existuje kolem 1,3 miliardy kuřáků, z nichž většina by si přála se zlozvykem přestat, ale jen zhruba třetina z nich má přístup k účinné léčbě.

V současné době může být motivací ke skoncování s kouřením i skutečnost, že kuřáci mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu i úmrtí v případě onemocnění covid-19.

Přestaňte kouřit, uvolníte lůžko v nemocnicích, vyzývají lékaři

Koronavirus

Kouření škodí zdraví i ekonomice

Užívání tabáku zatěžuje nejen kapsy kuřáků, ale především ekonomiku států – nejsou to jen výdaje za zdravotní péči, ale především za ztrátu produktivních let. Tyto výdaje se odhadují na 1,4 trilionu USD.

Rámcová úmluva WHO o kontrole tabáku doporučuje ve článku 14 implementaci léčby závislosti na tabáku do všech složek stávajících zdravotních systémů. Tento právně závazný dokument WHO ratifikovala ČR v roce 2012.

Kuřáků v Česku ubývá

Domácí

„Většina případů rakoviny plic, až 80 % pacientů, je bohužel diagnostikována pozdě, kdy už léčba obvykle nevede k úplnému vyléčení. Její časná detekce je proto naprosto zásadní.

MZ na podnět České pneumologické a ftizeologické společnosti připravuje spolu s dalšími odbornými společnostmi program včasného záchytu tohoto onemocnění“, informovala prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., náměstkyně ministra zdravotnictví, přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a FTN.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Rizika kouření aneb Stojí za to přestat

„Málo uváděnou skutečností je, že kouření může snížit účinnost celé řady léků. Léky na úzkost, deprese a ředění krve fungují u kuřáků hůře. Kromě toho kouření zvyšuje nebezpečí vzniku cévních uzávěrů při užívání antikoncepce a bylo prokázáno, že potravinové doplňky s beta-karotenem u kuřáků zvyšují výskyt plicních nádorů. Kouření tak přináší další významné problémy při nastavování již tak komplikovaných léčebných režimů,“ uvedl PharmDr. Jan Hartinger, PhD, z Farmakologického ústavu 1. LF UK a VFN.

Nikotin zvyšuje riziko rakoviny plic a metastáz do mozku

Zdraví

Většina kuřáků časem zjistí, že přestat kouřit zdaleka není tak jednoduché jako bylo začít. Za život mívají v průměru několik desítek neúspěšných pokusů, v průměru necelý jeden (0,8) každý rok – to jednak snižuje sebevědomí, ale na druhou stranu je může potěšit, že nejsou neschopní, ale zkrátka závislí, že jsou typickým kuřákem.

„Z každého pokusu je třeba se poučit: co pomohlo a co naopak vedlo zpátky k cigaretě a podle toho se příště zařídit. A když se nedaří přestat, je dobré vyhledat odbornou pomoc, která úspěšnost významně zvyšuje. Každopádně kuřákům vzkazuji: Nepřestávejte přestávat!“ uvádí prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., vedoucí Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN.

Je třeba snížit dostupnost cigaret, zajistit nekuřácké prostředí, tvrdí profesorka Králíková

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám