Doktor Peter Bruney z britského Národního srdečního a plicního institutu sledoval desetileté školáky v jiholondýnské oblasti Greenwich. Nezjistil sice přímo, že by konzumace jablečného džusu vedla k menšímu počtu diagnózy astmatu, ale značný vliv byl spatřen při výzkumu dýchavičnosti. Jinými slovy, děti, které konzumovaly alespoň jednou denně jablečný džus měly až o polovinu méně často zkušenost s dýchavičností ve srovnání s těmi, které ho konzumovaly maximálně jednou do měsíce.

Ačkoli dýchavičnost nevede nutně k astmatu, je to stále klíčový faktor, který ukazuje, že dítě je ve zvýšeném riziku onemocnění touto chorobou. V testech bylo navíc prokázáno, že děti nemusejí konzumovat jen čerstvě vyrobené jablečné džusy, ale i ty z krabice a koncentrátů.

Podle všeho působí blahodárně na dýchací cesty látky obsažené v jablkách, především flavonoidy a fenolové kyseliny, které pomáhají tišit záněty v dýchacím aparátu. "Je potřeba provést další výzkum, abychom potvrdili ochranný účinek jablečného džusu z koncentrátu," potvrdil Peter Bruney.