Hlavní obsah

Konzervanty ze slazených nápojů prý poškozují DNA

Novinky, Famous
LONDÝN

Podle nejnovějších britských výzkumů mohou konzervanty ve slazených studených nápojích vážně poškozovat dětské zdraví. Tyto látky totiž vypínají životně důležité části deoxyribonukleové kyseliny (DNA) a tím působí vážná poškození buněk.

Článek

Mezi nejhorší patří benzoát sodný uváděný mnohdy pod zkratkou E211, který se celá desetiletí používá běžně v průmyslu se sycenými nápoji. V pití, džemech, džusech a salátových zálivkách je proto, aby hubil kvasinky, bakterie a plísně. Když se ale smíchá s vitaminem C, pak vzniká velmi karcinogenní benzen.

"Tyto chemikálie mohou poškozovat těžce DNA v mitochondriích buněk tak, že je vlastně úplně vyřadí z provozu. Mitochondrie přijímají kyslík a dodávají tělu energii, když jsou poškozeny, buňky začnou pracovat velmi špatně. Existuje celá řada onemocnění, která souvisí s poškozením DNA tohoto typu. Zvláště Parkinsonova choroba a docela hodně neurodegenerativních poruch," tvrdí Peter Piper, molekulární biolog z Sheffield University v Anglii.

Jenže výrobci nápojů se bouří a říkají, že používají jen látky povolené národními zdravotními a potravinářskými úřady i Evropskou komisí. Profesor Piper však oponuje tím, že mnohé látky byly povoleny jako neškodné dávno předtím, než mohly být odhaleny všechny jejich účinky na lidské zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli štíhlé linii se vzdejte destilátů

Střik z bílého vína je podle dietologů nejvíce přijatelný nápoj pro štíhlou postavu. Destiláty se nedoporučují vůbec. Lidé, loučící se se starým rokem,...

Sladké nápoje zvyšují riziko cukrovky

Nealkoholické slazené nápoje pravděpodobně stojí za vysokým počtem obézních lidí. Američtí lékaři vyhodnotili výsledky mnoha studií a došli k závěru, že pití...

Výběr článků

Načítám