Hlavní obsah

Dostatek vápníku prospívá nejen našim kostem

Novinky, DaS

Vápník patří mezi nejvíce rozšířený minerální prvek v lidském těle vůbec - v kostech a zubech je ho uloženo více než 99 procent. Malé množství vápníku lze nalézt také v měkkých tkáních, kde se podílí na udržení stability buněčných membrán. Asi nejméně ho cirkuluje v krevní plazmě, přesto jeho množství právě v této tekutině má ohromný funkční význam pro řadu dějů v našem těle.

Článek

"Vápník je nepostradatelný k navození stahu svalových vláken, k přenosu signálů v nervovém systému, je nezbytný ke srážení krve, potřebný při uvolňování některých látek a hormonů  a důležitou roli hraje již při vzniku nového života - je na něm do určité míry závislá i pohyblivost spermií," říká Prof. MUDr. Milan Bayer z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze. Koncentrace vápníku v plazmě je proto neustále velmi přesně regulována. Její hodnota závisí na součinnosti dalších látek - vitaminu D, hormonů příštítných tělísek a štítné žlázy.

Vápník je naprosto nezbytný v dětském věku - děti rostou a jejich organismus se rychle vyvíjí. Denní doporučené množství vápníku závisí zejména na věku. Děti do jednoho roku by měly přijmout 400 mg za den, děti od 1 do 10 let 600-900 mg, dospívající až 1 200 mg denně. Pro těhotné a kojící maminky se doporučuje konzumace až cca 1 000-1 400 mg vápníku denně.

Dostatek vápníku může být ohrožen špatným vstřebáváním

Podle nutriční terapeutky Jitky Tomešové se vápník v těle nejlépe vstřebává v kyselém prostředí. Kyselost lze podpořit například pitím ovocných šťáv či džusů. Vstřebávání se navíc lépe daří v noci, a proto je vhodné konzumovat potraviny bohaté na vápník zejména v odpoledních a večerních hodinách. Absorpci vápníku napomáhá také vitamin D, C a kyselina listová.

Pro správné ukládání vápníku je také důležitý správný poměr vápníku a fosforu. Ten by měl být asi 2:1 ve prospěch vápníku. Při neúměrném množství fosforu vůči vápníku má tělo tendenci jejich hladinu vyrovnávat tím, že sbírá vápník, kde se dá. V krajích případech tak může dojít k jeho odebírání z kostí a zubů, což má v případě dětí velmi neblahé následky. "Kvůli příliš vysokému obsahu fosforečnanů nejsou pro děti vhodné ve větším množství zejména nápoje tzv. colového typu nebo tavené sýry. U colových nápojů je jednou z hlavních surovin kyselina fosforečná, tavené sýry zase obsahují tzv. tavící soli - fosforečnany -  používané proto, aby se lépe sýry roztíraly," dodává Tomešová. Tavené sýry je tedy vhodné vyměnit za termizované či tvrdé.

Využití vápníku je dále závislé na obsahu vlákniny v jídelníčku; její velké množství urychluje průchod potravy střevem a tím se pravděpodobnost využití snižuje. Doporučuje se proto nejíst často mléčné výrobky současně s celozrnným pečivem.

Mezi látky, které využití vápníku snižují, patří také kyselina šťavelová, obsažená např. v rebarboře, špenátu, mangoldu, červené řepě, otrubách a čokoládě. Kyselina šťavelová vytváří s vápníkem nerozpustné sloučeniny - šťavelany - a tělo jej pak nemůže dostatečně využít.

Největší zdroje vápníku:

**mléko a mléčné výrobky,

**ryby (např. sardinky, losos apod.),

**vejce (zejména žloutek),

**některé druhy zeleniny (např. kapusta, brokolice, pórek, mák, pšeničné otruby),

**oříšky (mandle, arašídy, pistácie, slunečnicová semena),

**luštěniny (hrách, fazole, čočka, sója, cizrna),

**neloupaná rýže,

**tofu 

**ovoce (citróny, ostružiny, sušené fíky, rozinky.)

Podobně působí i kyselina fytová, která je hojně obsažena v rostlinné stravě a vytváří též nerozpustné komplexy, které jsou pro tělo těžko využitelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Mléko je nepostradatelné

Správná výživa patří mezi rozhodující faktory, kterými můžeme ovlivnit zdravý vývoj dítěte a jeho zdravotní stav v dospělosti. Podle výzkumných studií...

Mléko snižuje riziko předčasného porodu

Čtyři sklenice mléka denně výrazně snižují riziko, že těhotné ženy porodí předčasně. Vápník v mléce tato rizika snižuje o celou čtvrtinu."Těmto rizikům...

Výběr článků

Načítám