Hlavní obsah

Lékaři v USA povolili novou antikoncepci blokující menstruaci

– WASHINGTON

Lékaři ve Spojených státech mohou začít od července předepisovat první antikoncepční pilulku, která nejen zabraňuje početí, ale žena rovněž po dobu užívání nemá vůbec menstruaci. Klasická antikoncepce se přitom bere po tři týdny a pak následuje týden na krvácení.

Článek

Lék od firmy Wyeth, který se nazývá Lybrel a užívá se jednou denně, schválil Úřad pro potraviny a léčiva (FDA). Dvě klinické zkoušky podle něj prokázaly účinnost i neškodnost tablety. 

"Ženy užívající Lybrel nebudou mít menstruační cyklus, ale budou pravděpodobně nepravidelně nebo nečekaně krvácet," uvedl FDA. Tento jev by se ale prý měl po roce vytratit. 

Lék obsahuje slabou dávku hormonů estrogenu (20 mikrogramů) a gestagenu (90 mikrogramů), které jsou obsaženy i v běžné, ústně podávané antikoncepci. 

Není zjištěno, zda nebude mít žena z dlouhodobého hlediska následky

Vzhledem k tomu, že při užívání Lybrelu by bylo těžké rozeznat případné těhotenství, doporučil FDA při sebemenším podezření provést těhotenský test. 

Mnoho žen ale podle agentury AFP pochybuje, zda úplné zablokování menstruace s sebou nenese nějaká zdravotní rizika. Podle americké psycholožky Pauly Derryové to není přirozené a není dost důkazů o tom, že to pro ženu nebude mít z dlouhodobého hlediska žádné následky. Derryová to napsala v odborném časopise British Medical Journal. 

Podle jiných expertů by Lybrel mohl být řešením pro ženy, které během menstruace trpí bolestmi hlavy, prsou, nevolnostmi a křečemi. 

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy je čas změnit antikoncepci

V současné době užívá antikoncepci většina žen. Některé z nich ale nevědí, že má nejen zabránit otěhotnění, ale také omezit menstruační obtíže, zlepšit kvalitu...

Výběr článků

Načítám