Hlavní obsah

Změna životního stylu po menopauze

– NEW YORK

Ženy mohou účinně bojovat proti nepříjemným důsledkům menopauzy, mezi něž patří i zvýšené riziko srdečních onemocnění, snížením váhy, cvičením a lepší stravou. Tyto změny v životním stylu mohou hodně pomoci především ženám, které přestaly brát hormonální substituční terapii (HRT), uvádějí američtí vědci v časopise American Journal of preventive Medicine.

Článek

Riziko onemocnění srdce se zvyšuje po menopauze, kdy přibývá rizikových faktorů kardiovaskulárních nemocí, jako je vyšší krevní tlak a vyšší hladina cholesterolu, řekl vedoucí studie Kelley K. Pettee z arizonské státní univerzity.

Hormonální prostředky, které zvyšují hladinu "dobrého" cholesterolu (HDL) a snižují hladinu "špatného" cholesterolu (LDL), se obecně předepisovaly jako ochrana srdce, protože zmírňují nepříjemné projevy menopauzy. Ale při jedné obsáhlé klinické studii provedené v rámci Women´s Health Initiative vědci dospěli k názoru, že HRT ve skutečnosti může zvýšit riziko onemocnění srdce, a tak mnoha ženám bylo doporučeno přestat užívat hormony.

Když byly výsledky studie zveřejněny, byl Pettee a jeho tým v polovině svého pětiletého výzkumu, v němž se snažili zjistit, zda změna životního stylu může pomoci snížit riziko nemocí srdce u žen po menopauze.

Pro ženy v menopauze je mnohem lepší změnit životní styl

Do studie bylo zapojeno 240 žen, které na počátku užívaly HRT; část z nich po 18 měsících přestala brát hormony. Ženy byly potom rozděleny náhodně do dvou skupin: první musela změnit životní styl, konkrétně intenzivně se hýbat 150 hodin, snížit kalorický příjem na 5400 až 6000 kJ denně a snížit obecně příjem všech tuků a zvláště nasycených. Kontrolní skupina žen jen absolvovala sérii kurzů o zdravém životním stylu.

U žen v první skupině se projevil výrazný úbytek na váze, zmenšil objem pasu, snížila se hladina celkového cholesterolu a hladina LDL. U žen, které přestaly brát HRT, bylo v obou skupinách zjištěno zvýšení celkového cholesterolu a LDL. Ale zatímco u žen v kontrolní skupině se celkový cholesterol a LDL zvýšil o 22 mg/dl, u žen, které změnily životní styl, se zvýšil jen o 4 mg/dl.

"Z této nové studie vyplývá, že pro ženy v menopauze je mnohem užitečnější změnit životní styl, než se spoléhat na lékovou terapii, která má svá rizika," uvádějí vědci.

Reklama

Související články

Sex je důležitý i v klimakteriu

Řada žen bere klimakterium jako konečnou stanici svého sexuálního života. Je pravda, že spoustě dalších ho přechod zkomplikuje. Nejzajímavější je ale sledovat...

Výběr článků

Načítám