Hlavní obsah

O očkování proti rakovině děložního čípku je u nás zájem

PRAHA

O očkování proti rakovině děložního čípku mají české ženy podle prezidenta České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka velký zájem. Tuto možnost mají od loňského prosince. Podle Dvořáka je neodradí ani poměrně vysoká cena očkovací látky. Dává se ve třech dávkách, jedna za zhruba 3500 korun. Výrobce počty prodaných vakcín zveřejnit nechce.

Článek

"Odborná společnost nemá celorepublikovou statistiku. Má osobní zkušenost je, že se ženy ptají, jak v souvislosti se svým zdravím, tak s očkováním svých blízkých. Většinu z nich cena neodrazuje," řekl Dvořák. Výrobce doporučuje očkování dívkám od 11 let a mladým ženám do 26 let věku. Vakcína chrání proti nákaze papilomaviry, jež rakovinu způsobují. Podle Dvořáka by se měli nechat očkovat i gayové, právě oni jsou ve vyšší míře ohroženi nákazou papilomaviry. 

"Pro čtyřprocentní komunitu by zájem měl být enormní, protože jsou přímo ohroženi papilomaviry v různých lokalizacích. Slyšel jsem o tom, že už mezi nimi zájem byl," řekl lékař. Dodal, že ve všech zemích, kde je vakcína na trhu, se nechávají vedle žen očkovat i muži. Očkování chrání nejlépe dívky a mladé ženy, může je ale podstoupit i žena starší 26 let, záleží na zvážení jejího gynekologa. 

Obecně platí, že zájemkyně o očkování musejí nejdřív na prohlídku ke gynekologovi. Když bude mít negativní cytologický nález, může se nechat očkovat. V opačném případě nemá podání vakcíny smysl. 

Vakcína chrání i před genitálními bradavicemi

Vakcína chrání proti dvěma vysoce rizikovým virům, které jsou příčinou asi 70 procent zhoubných nádorů děložního hrdla. Očkovací látka chrání také proti dvěma méně rizikovým virům, které jsou příčinou genitálních bradavic, což je nejčastější pohlavně přenosná nemoc na světě. Onemocní jí jeden člověk z osmi. 

S papilomaviry se během života setká 80 procent žen, přenášejí se pohlavním stykem. Většinou se s nákazou imunitní systém vyrovná sám. Ročně však je v Česku zjištěno zhruba 1000 nových případů rakoviny děložního čípku, přibližně 400 žen ročně této nemoci podlehne.

Očkované ženy by na preventivní prohlídky zapomínat neměly

Česká onkologická společnost podporuje myšlenku státem hrazené plošné vakcinace dívek od 11 do 13 let ještě před zahájením sexuálního života. Česká gynekologicko-porodnická společnost čeká na výsledky studií, které by doložily finanční přínos očkování. Zatím doporučuje očkování za úhradu, některé zdravotní pojišťovny v rámci preventivních programů na vakcínu částečně přispívají. 

Do loňského roku byla jedinou účinnou prevencí rakoviny děložního čípku pravidelná lékařská prohlídka. Podle Dvořáka by ji neměly opomíjet ani ženy, které nyní očkování podstoupí. Vakcinace totiž nechrání proti všem virům, které mohou rakovinu způsobit. 

Reklama

Související témata:

Související články

Předejděte rakovině děložního hrdla

Na konci minulého roku se u nás konečně objevila špičková vakcína proti rakovině děložního hrdla. Další bude v průběhu letošního roku. Znamená to,...

Výběr článků

Načítám