S věkem se u všech savců včetně člověka schopnost vytvářet svalovou hmotu z živin přijatých do těla trávicím systémem zhoršuje. Omega-3 mastné kyseliny dokáží zlepšit metabolismus cukrů u člověka. V pokusech se zvířaty navíc bylo prokázáno, že tento tuk přidaný do stravy dokázal zvýšit citlivost vůči inzulínu, což v konečném důsledku výrazně posílilo metabolismus bílkovin. Těla pokusných zvířat dokázala užít dvakrát více aminokyselin k syntéze bílkovin, zvláště ve svalech.

"Přidáním rybího tuku do potravy zvířat by se mohl zastavit úbytek svalové hmoty snižováním citlivosti vůči inzulínu. Také dojde ke snížení emisí produkovaných dobytkem, neboť ten zkonzumuje při podávání omega-3 mastných kyselin o 10 procent potravy méně," tvrdí vedoucí odborného týmu Carole Thiviergeová.

Podle jejího názoru by rybí tuk bohatý na výše zmíněné kyseliny mohl pomáhat také atletům a sportovcům zvýšit svalovou hmotu v těle. "Rybí tuk by měl být vnímán jako zázračný produkt. Zvýší metabolismus svalových bílkovin u všech osob, je stále ale potřeba přitom také cvičit," zdůraznila Thiviergeová.