Hlavní obsah

Štíhlí lidé mohou mít skrytý tuk, což je pro srdce nejhorší

Novinky, Famous
LONDÝN

Ta je ale štíhlá! To si řekne řada lidí při pohledu na sličnou, letně oděnou ženu. Jenže být hubený neznamená, že tělo nemá tukové zásoby. A britští odborníci varují, že je mezi námi řada těch, kteří navenek vypadají štíhle či normálně, ale uvnitř jejich těla jsou tukové zásoby vážně ohrožující srdce. Osoby s vnitřními zásobami tuku jsou oběťmi onemocnění srdce a cév častěji než navenek obézní lidé.

Článek

Tuk může obklopovat srdce, játra a slinivku, aniž je viditelný lidskému oku, protože na postavě žádné nežádoucí polštáře nejsou patrné. Jenže tento skrytý tuk může být ještě nebezpečnější, než se dosud soudilo.

"Být štíhlý neznamená automaticky, že nemáte tuky," varoval profesor Jimmy Bell z londýnské Imperial College.

Tento přední odborník na snímání obrazů vnitřních orgánů tvrdí, že pojem obézní musí být předefinován, neboť neodpovídá jen nadměrným zásobám podkožního tuku, nýbrž i zásob kolem vnitřních orgánů.

Útroby některých lidí mohou být "přetučnělé"

Ačkoli se navenek mohou pacienti jevit jako štíhlí a lékaři s nimi tak mohou nakládat, jejich útroby mohou být přetučnělé. A vliv na zdraví srdce a cév je pak stejně zhoubný jako u osob, které mají viditelné tukové polštáře na břiše, zadku či stehnech.

Až 45 procent žen a 60 procent mužů, kteří mají normální BMI index - tedy hodnotu vyjadřující, že jejich postava není zatížena nadváhou - měli závažné zásoby vnitřního tuku.

"Čím jsou dotyční štíhlejší, tím je pak překvapení pro ně větší," dodal Bell.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám