Hlavní obsah

Situace v ČR je v léčbě mrtvice katastrofální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Situace v léčbě mozkové příhody (CMP) je v Česku naprosto katastrofální, řekl novinářům primář neurologie Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Zbyněk Kalita. Ročně ji prodělá 36 000 Čechů a včasné umístění pacientů na jednotce intenzivní péče snižuje riziko úmrtí nebo invalidity, ale počet lůžek se neustále snižuje. Šanci na dobrou léčbu má tedy podle primáře jen málokdo.

Článek

Pouze jedna třetina případů se léčí na neurologickém oddělení, z toho jen pětina pacientů se dostane na jednotku intenzivní péče (JIP), kde lze provádět trombolýzu, což je moderní metoda rozpouštění krevních sraženin. V porovnání s vyspělými zeměmi se v ČR dělá desetina možných trombolýz. 

Umístění na JIP umožňuje podle Kality podchytit řadu komplikací, které CMP provázejí. Snižuje se tak o 30 procent úmrtnost a o 30 procent invalidita. Podle mezinárodní úmluvy, kterou ČR podepsala již v roce 1995, by možnost umístění na JIP měli mít všichni pacienti s akutní mozkovou příhodou. Přesto se počet lůžek vyhrazených na českých JIP pro léčbu mozkových příhod neustále snižuje. Nyní jich je asi 150. 

Pacienti by se měli dostat na specializované lůžko co nejrychleji. Například trombolýzu je možné provést do tří hodin. Lidé postižení mrtvicí mnohdy vyčkávají, zda se jejich stav nezlepší nebo jdou nejprve k praktickému lékaři. Podle Kality by měli okamžitě volat záchrannou službu a ta by je měla dopravit do center, kde se léčbou CMP zabývají. I když se nemocný dostane do sanitky včas, většinou neskončí na vhodném pracovišti, protože neexistuje dobrý systém organizace léčby mozkových příhod.

Nemocnice se zapojí do kampaně pro prevenci a léčbu mozkových příhod

Podle Kality, který je předsedou cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti, je rozdílná úroveň léčby způsobena v první řadě nezájmem kompetentních orgánů. Odborná společnost jednala o koncepci léčby CMP opakovaně s pracovníky ministerstva zdravotnictví za různých ministrů a předložila jim své návrhy. Jednání dospěla do různých stadií, poslední byla v únoru a měla by pokračovat v květnu. Podle Kality by se o situaci měla více zajímat také veřejnost. Informace o cévních mozkové příhodě jsou na stránkách www.cmp.cz

Od 13. května do 12. června se uskuteční informační a vzdělávací kampaň 30 dní pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod. Zapojilo se do ní 15 nemocnic, které budou mít dny otevřených dveří, při nichž zájemcům přiblíží prevenci a akutní i následnou péči. Koordinátorka kampaně Hana Potměšilová uvedla, že bude zřízena poradna s e-mailovou adresou cmp2007@centrum.cz, na kterou lze do 12. června zasílat odborníkům dotazy. 

Reklama

Související články

U cévní mozkové příhody rozhoduje čas

Cévní mozková příhoda, někdy zvaná mozkový infarkt či iktus, je po infarktu myokardu a rakovině třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa....

Co dělat při mozkové mrtvici

Byl to blesk z čistého nebe. Vysportovaná padesátnice neměla žádné zdravotní potíže ani zdravotní rizika. A najednou dostala mozkovou mrtvici. Přestala ovládat...

Výběr článků

Načítám