Hlavní obsah

Liposukce bez modřin a bolesti

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi byste se zbavili nadbytečných tukových polštářů, ale bojíte se drastické liposukce? Víte, že už to jde i ultrazvukem? A bez bolesti? Celosvětová novinka, která stejně efektivní a bezbolestnou náhradu liposukce nabízí, se jmenuje UltraContour.

Článek

Systém byl představen teprve loni na podzim a právem vzbuzuje pozornost odborné i laické veřejnosti. Hodí se totiž pro ty méně odvážné, kteří by se jinak k liposukci, při které se v narkóze odsává tuk z těla kanylami, nikdy neodhodlali.

Jako první začali s novinkou pracovat ve Francii a Spojených státech, dnes s ní mají počáteční zkušenosti už na řadě dalších evropských pracovišť včetně našich. První poznatky mají i v pražském Medical Laser Centru pod vedením primářky Hany Adamcové.

"UltraContour je pro lidi, kteří se chtějí bez velké námahy zbavit přebytečného tuku, anebo pro ty, kteří se nemohou smířit s tím, že určité, většinou geneticky dané partie, nevycvičí. Jednotlivé zákroky je možné v rozmezí týdne až deseti dnů opakovat, a tím zaručit postupné a bezpečné úbytky tukové tkáně.

Ultrazvuk tisíckrát silnější než ten lékařský rozbíjí tukové buňky

Průměrný úbytek za šest sezení je několik obvodových centimetrů v inkriminovaných partiích, ponejvíce v pase, na bocích, břichu a na stehnech," informuje MUDr. Adamcová.

Lákavá nová procedura není, stejně jako liposukce, zadarmo. To ale podle lékařky lidi tolik netrápí. "Při estetických zákrocích totiž většinou na peníze nehledí. Například jen ve Spojených státech se každoročně provede kolem půl miliónu náročných zákroků liposukcí, za které lidé utratí dvě miliardy dolarů, a to bez ohledu na fakt, že jsou komplikovanou a bolestivou procedurou, spojenou s narkózou a s dlouhým zotavováním. Představme si tedy, co s potenciálním zájemcem udělá lákavá nabídka bezbolestné a stejně kvalitní náhrady!" Jak funguje UltraContour?

Zákrok trvá asi 45 minut a skládá se ze dvou fází. V první jde o neinvazivní redukci tukových buněk, kdy přesně zaměřené ultrazvukové vlny, tisíckrát intenzivnější než u běžného vyšetřovacího ultrazvuku, dokážou bez poškození okolní tkáně rozbít tukové buňky v cíleném místě v hloubce až 12 milimetrů.  Druhá fáze zákroku je ultrazvuková lymfodrenáž, při které jsou rozbité tukové buňky, změněné na mastné kyseliny, odvedeny do hlavních lymfatických cest a odtud přes krevní oběh do jater, kde se metabolizují.

Játra a ledviny musí být zdravé

"Nespornou předností této metody je, že vlastně pomáhá tělu, aby si samo poradilo s aktivovanými zásobami uloženého tuku. Parametry vyšetření moči a krve se po zákroku pohybují v hranicích normálu. V játrech totiž jednotlivý zákrok nezpůsobí větší zátěž, než jakou by způsobil notně mastný oběd.

Ten, kdo chce tuto hubnoucí kúru podstoupit, však musí být zdravý člověk, který nemá poškozená játra a ledviny," upozorňuje Hana Adamcová. Výhodou je i to, že bezbolestný ambulantní zákrok je možné provádět bez ohledu na roční období, tedy i v horkém létě, kdy je většina estetických zákroků tabu. Nepředstavuje ani omezení následných aktivit a není časově náročný, takže ho lze stihnout třeba místo oběda.

"Pakliže bude UltraContour skutečně fungovat - a první zkušenosti s výbornými výsledky už máme - tak by podobná pracoviště živil především tento systém. Když je totiž něco v estetické medicíně bezbolestné, bez hojení, bez hospitalizací, bez narkózy, časově nenáročné, tak je to ráj. Vlastě žádný podobný zákrok, který by vůbec nebolel, dosud nemáme. A lákavá vidina zkrášlení nebo dotvarování postavy vlastně jen za peníze, je přímo magická," míní doktorka Adamcová.

Žádný stroj není všemocný

"Výsledky kúry nejsou ovšem garantované napořád, sám přístroj, byť špičkový, zázraky nezmůže, velkou roli tu hraje lidský faktor. Pakliže se totiž člověk, který dosáhl záviděníhodného úbytku, bude dál přejídat a nic se sebou nebude dělat, může zase přibrat. Při zákroku se nezničí úplně všechny tukové buňky a ty, které tam zůstanou, jsou schopné se až tisíckrát zvětšit. Když tedy někdo vypije dva litry koly denně a k tomu sní několik hamburgerů v houskách a neudělá krok pěšky, může na tyhle procedury sice chodit, ale je mu to k ničemu, protože do roka bude muset přijít znovu.

Po kúře bych tedy doporučovala zvýšenou pohybovou aktivitu a změnu nezdravých stravovacích návyků. Pitný režim by měl být dnes už samozřejmostí. Zákroky by tedy měli podstoupit především lidé, kteří chtějí i v budoucnu vypadat dobře, kteří se mají rádi a nebudou si dál nacpávat buňky tukem. Když se člověk rozhodne dát za určitou proceduru řekněme dvacet i více tisíc, musel by být blázen, aby tuk postupně zase nabíral. Ale i takoví lidé jistě jsou," míní odbornice.

První vlaštovky

Dosud se u nás a na Slovensku zákroku podrobily asi dvě stovky lidí, teprve necelá polovina však má za sebou doporučených šest či více sezení.  Mezi nejúspěšnější klienty zatím patří šestapadesátiletá paní Elena, která ultracontourovou kúru podstoupila v Bratislavě.

"Celá léta se snažím zhubnout, ale kýžený efekt se nikdy nedostavil. Když jsem se dozvěděla o této metodě, neváhala jsem. Před prvním sezením jsem měla v pase 101 cm. Po doporučovaných šesti zákrocích, tedy za dva měsíce, jsem měla o jedenáct centimetrů méně. Při dalších dvou sezeních jsem se dostala na 85 cm. Pak už mi ani nevadilo, že jsem musela měnit celý šatník," usmívá se spokojeně.

Ke stejnému zákroku se přiznává i zpěvačka Ilona Csáková (39).

"Genetika je nemilosrdná a já se díky ní s kily potýkám prakticky celý život. K tomu mám profesi, při které je člověk často před kamerou a obrazovka, bohužel, ještě opticky zvětšuje. A tak se preventivně snažím stále něco se sebou dělat. Absolvovala jsem zatím šest sezení, dělali mi pas a vnitřní stehna. Úbytky zaznamenávám postupně, určitě to jsou už nejméně tři, možná čtyři centimetry. Ale jen tak to zase není. Stejně se k tomu musím omezovat v jídle. Kdybych se nedržela, tak nevím," připouští.

Padesátiletá Jitka z Prahy se o nové metodě hubnutí dozvěděla z webových stránek. "Informace, které jsem si přečetla, mi zněly jako sladká hudba, tak jsem si řekla, že to vyzkouším. Po šesti sezeních mám o číslo menší kalhoty, a i ty jsou mi ještě volnější. Je to nádherný pocit, jen si ho uchovat!"

Velkým problémem je u obou pohlaví hromadění tuku v dědičných partiích, jako jsou "držáky" kolem pasu či tukové polštáře na stehnech.  "To je přesně můj případ," prozrazuje Katka (36). "Nahoře jsem hubená a stehna mám silná. Je to dědičná zátěž, a tím pádem, i když cvičím, běhám, jím poměrně střídmě, v partii od boků dolů nikdy nezhubnu. Zatím jsem byla na sezení jen jednou, takže jsem v očekávání, co se stane za další dva měsíce."

Ne všem budou ubývat centimetry předpisově

Velkou radost z dosaženého výsledku má Eva (54) z Kladna, která měla dědičně silná stehna a tlustá kolena a stěžovala si, že také nikdy v těchto partiích neubrala. "Hlavně moje kolena vypadala stále jako oteklá. Teď mi konečně trochu zhubla a já si mohu vzít sukni," vysvětluje.

"Určitě je to lákavé. Dva centimetry totiž už na oblečení poznáte a shodit je za dvacet dní bez práce se jistě nedá srovnat s dřinou, kterou musíte vynaložit při cvičení. Bude to ale, jako všechny procedury a zákroky v estetické medicíně, individuální," míní primářka Adamcová.

Za největší problém považuje nerealistické očekávání. Proto by lékaři měli před začátkem aplikace zájemce upozornit, že zákrok celkově postavu nezmění, ale pomůže ubrat několik nedosažitelných centimetrů. "Někdo je za ně vděčný, jiný chce ale zázraky. Jsou dokonce i tací, kteří by nejraději měli od nás záruku s razítkem a podpisem. Tak to tady ale nefunguje. Nejde přece o výměnu náhradních součástí jako u aut. Mohou pochopitelně existovat i lidé, kteří na tyto zákroky nebudou reagovat ideálně. Na to také většina pracovišť své klienty upozorňuje." *

Kde a za kolik?

Zkušenosti se systémem UltraContour mají u nás na lékařských estetických pracovištích v Českých Budějovicích, Karlových Varech, v Hradci Králové, Plzni, Ostravě, v Kladně, Brně, Dačicích a ve dvou zařízeních v Praze. Dostupné informace najdete na www.mlc-laser.com, www.beneficium. cz a www.e-evergreen.eu. Cena jednotlivých zákroků se pohybuje v závislosti na pracovišti od 3500 do 6000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám