Hlavní obsah

Cvičení ve vodě a tai-či mohou zmírnit obtíže při artritidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cvičení ve vodě a cviky čínského bojového umění tai-či mohou přinést úlevu starším lidem trpícím vážnými formami artritidy.Vědci z mezinárodního institutu zdraví při univerzitě v Sydney zapojili do svého bádání 152 mužů a žen ve věku 60 a více let s chronickou degenerativní artritidou v kyčlích nebo koleni.

Článek

Pacienty rozdělili na tři skupiny, z nichž první chodila na hydroterapii, druhá na tai-či a třetí byla jen sledována. Lekce trvaly hodinu dvakrát týdně. 

Po 12 týdnech hydroterapie nebo tai-či cítili jejich účastníci významnou úlevu od bolesti a zlepšení fyzických funkcí. Lepší výsledky byly u lidí podstupujících hydroterapii, kteří chodili na cvičení častěji. Zlepšil se u nich významně fyzický výkon, například schopnost stoupat po schodech a chodit. Což u skupiny věnující se spíše tai-či nebylo tak výrazné.

"Hodiny hydroterapie jsou zřejmě přijatelnější, poskytují asi větší úlevu od bolesti a větší zlepšení objektivně měřitelné fyzické výkonnosti," uvádí vedoucí vědeckého týmu Marlene Fransenová v lékařském časopise Arthritis

Tai-či vyžaduje pokrčená kolena, což může být obtížné

Po 24 týdnech bylo veškeré zlepšení zachováno a bylo větší než při cvičení na zemi, které je doporučováno pacientům s artritidou.

Ze skupiny hydroterapie 81 procent lidí navštívilo 12 nebo více z nabízených 24 lekcí, zatímco ze skupiny tai-či to bylo jen 61 procent. 

Studie se účastnil jeden Asiat a zbytek byli běloši. To podle Fransenové možná vysvětluje, že hydroterapie byla pro ně přijatelnější než tai-či. Cvičení tai-či vyžaduje kromě jiného pokrčená kolena, což může být pro některé lidi trpící bolestmi v kolenou obtížné. 

Reklama

Související témata:

Související články

Tai-chi posiluje imunitu těla

Cvičení Tai-chi posiluje nejen tělo a mysl, ale působí na organismus mnohem komplexněji. Podle kalifornských expertů totiž ovlivňuje také imunitu a u starších...

Výběr článků

Načítám