Hlavní obsah

S novým kardiostimulátorem můžete i na "magnety"

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské Nemocnici Na Homolce implantovali třem pacientům poprvé v ČR kardiostimulátor zcela nové generace. Ten umožní jeho nositelům podstoupit vyšetření i na magnetické rezonanci, což dosud možné nebylo.

Článek

"Jednou z absolutních kontraindikací pro vyšetření na magnetické rezonanci je dnes přítomnost některých kovových implantátů v těle pacienta, například cévních svorek nebo ušních implantátů. V kardiologii jde pak o kardiostimulátory a celou řadu dalších přístrojů," objasňuje docent Miloš Táborský, vedoucí úseku elektrofyziologie kardiologického oddělení uvedené nemocnice, který inplantoval první kardiostimulátor nového typu.

Magnetická rezonance přitom dnes představuje standardní vyšetřovací metodu pro kardiologické pacienty a je v mnoha ohledech nenahraditelná. Zmiňovaný zákrok první podstoupila 73letá pacientka z Karlových Varů, která trpěla poruchou pomalého srdečního rytmu. Zákrok proběhl bez komplikací. Pacientka ale má problémy i s bederní páteří, a pokud bude potřebovat vyšetření páteře na magnetické rezonanci, bude jej moci bezpečně podstoupit.

Homolka se tak jako jediná česká nemocnice zapojila do mezinárodní klinické studie na potvrzení bezpečnosti a účinnosti stimulačního systému v prostředí magnetické rezonance. Studie se účastní 9 evropských zemí, USA a Kanada.

Reklama

Související témata:

Související články

Stárnutí srdce zpomaluje zdravý životní styl

Z dotazníkové akce, které se zúčastnilo 24 000 lidí vyplynulo, že lidé, jejichž biologický věk byl nižší než věk kalendářní, se řídí radami odborníků na zdravý...

Výběr článků

Načítám