Podle vědců, kteří o svém výzkumu informovali v odborném časopise Journal of the Science of Food and Agriculture, to platí pro jahody a borůvky a patrně i pro další barevné ovoce. Odborníci na zdravou výživu ovšem upozorňují, že škodlivé účinky alkoholu zmíněná pozitiva přebijí. 

Vědci z výzkumného centra amerického ministerstva zemědělství a jedné thajské univerzity původně hledali účinnější způsoby, jak zachovat čerstvost ovoce během skladování. Přišli na to, že při ošetření jahod a borůvek etanolem se zvyšují o třetinu jejich antioxidační vlastnosti, které posilují schopnost ovoce neutralizovat destruktivní molekuly zvané volné radikály. Ty poškozují DNA a buněčné membrány, souvisejí s řadou nemocí a jsou považovány za jednu z hlavních příčin stárnutí. 

Alkoholické koktejly, i když s jahodami, moc zdravé nejsou

"Je známo, že některé způsoby úpravy ovoce či zeleniny zvyšují jejich výživové hodnoty," řekla Frankie Phillipsové z Britské asociace pro výživu. Například při tepelné úpravě rajčat se zvyšuje kladné působení lykopenu, o němž se tvrdí, že snižuje riziko vzniku mnoha druhů nádorových onemocnění. 

I když americko-thajský výzkum naznačuje, že konzumování jahod s alkoholem zvyšuje antioxidační účinky ovoce, neznamená to podle ní, že by si člověk měl dopřávat koktejly každý den jako všelék. "Škodlivý vliv alkoholu na buňky je jasně prokázán. Nějaké potenciální výhody z antioxidantů jsou přebity poškozením jater při nadměrném popíjení alkoholu."