Hlavní obsah

Hormonální léčba prý zvětšuje riziko rakoviny vaječníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN / PRAHA

Výzkum britských vědců ukázal, že hormonální substituční terapie, která ženám po přechodu nahrazuje nedostatek hormonů a kterou užívá asi šest procent Češek, podstatně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou vaječníků. Ženy by tak podle lékařů měly zvážit všechna pro a proti tohoto typu hormonální léčby. Pokud se pro ni rozhodou, měly by brát co nejmenší dávky příslušných přípravků po co nejkratší dobu, což platilo i dosud.

Článek

Experti zkoumali v rámci takzvané Million Women Study celkem 948 576 žen po menopauze. Zjistili, že u těch, které se podrobily této hormonální léčbě, existuje o 20 procent větší riziko vzniku a úmrtí na rakovinu vaječníků ve srovnání se těmi, které se nikdy neléčily. Platí to prý pro všechny druhy terapie. 

Na rakovinu vaječníků podle vědců zemřelo v Británii mezi lety 1991 až 2005 asi 1000 žen navíc, protože po léta užívaly hormonální substituční terapii.  "Výsledky tohoto výzkumu jsou znepokojující, protože ukazují, že hormonální substituční terapie nejen zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníků, ale zvyšuje rovněž riziko úmrtí na tuto nemoc," řekla vedoucí vědeckého týmu a ředitelka epidemiologické jednotky Výzkumného střediska rakoviny na Oxfordské univerzitě Valerie Beralová. 

Šéf Výzkumného střediska rakoviny John Toy připomněl, že substituční terapie zvyšuje podle předchozích zjištění též riziko rakoviny prsu a děložní sliznice. "Ženy by měly proto důkladně zvážit, zda se této léčbě podrobí," řekl Toy. 

Hormonální substituce má více kladů

Předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák, který je s uvedeným výzkumem obeznámen, řekl, že ženy v současné době nemají jinou léčebnou variantu než hormonální substituční terapii, pokud si chtějí pomoci. Připomněl, že substituce snižuje riziko osteoporotických zlomenin, které ve vyšším věku často končí smrtí pacientky.

Snižuje také riziko některých nádorů trávicího traktu. Hormonální substituce by se podle Dvořáka neměla paušálně nasazovat každé ženě, ale u té, u níž je indikována, rozhodně výhody převažují nad rizikem. Záleží vždy na individuální diskusi mezi lékařem a pacientkou, dodal Dvořák. 

Také podle britského endokrinologa Stephena Frankse z Imperial College London by měly být pacientky se symptomy menopauzy léčeny. "Vždy je to ale balancování mezi riziky a výhodami," soudí. 

Podle Dvořáka není výzkum přesný

S přechodem souvisí řada nepříjemných problémů. Až 60 procent žen se s nimi občas setkává ještě po deseti letech od ukončení menstruace. Pokles hormonální hladiny vyvolává návaly horka, bušení srdce, náladovost, nespavost, tloustnutí a také vysychání sliznic. Vysychání způsobuje zejména obtíže v urogenitální oblasti a vedle bolesti při sexuálním styku se projevuje někdy také inkontinencí. 

Dvořák nepřikládá Million Women Study velkou váhu. Je to podle jeho názoru velice zpochybnitelná práce, protože nebyla uskutečněna na pacientkách, z nichž část brala placebo a část užívala opravdovou hormonální substituční terapii. Účastnice výzkumu navíc nebyly vybírány podle určitých kritérií. "Určitě jde o zpětné statistické hodnocení zatížené velkým počtem chyb, z něhož je těžké cokoli vyvozovat," uvedl Dvořák.

Reklama

Související články

Názory na zvládnutí klimakteria se různí

Na návaly horka, na nespavost, na deprese a na další příznaky klimakteria je nejlepší hormonální substituční terapie (HST), říkají jedni. Nejlepší jsou...

Klimakterium dá ženám zabrat

Každé období života nám přináší něco jiného. Mládí je plné energie a rozletu, střední věk přináší určité usazení a výchovu dětí. Přechod je zase ve znamení...

Výběr článků

Načítám