Vědci analyzovali data čtrnácti set pacientů ve věku mezi 25 a 74 roky se dvěma typy rakoviny - nádorem skvamózních (dlaždicových) buněk a nádorem bazálních buněk kůže.

Oba typy rakoviny jsou způsobeny nadměrným sluněním, ale nejsou tak nebezpečné jako maligní melanom, který má vysokou úmrtnost. Rostou velmi pomalu a většinou to trvá několik měsíců či dokonce let.

Riziko se sníží až o 65 procent

Srovnáním jídelníčku a stravovacích návyků sledovaných osob vyšlo najevo, že pravidelnou konzumací čaje lze riziko onemocnění rakovinou dlaždicových buněk snížit o 65 procent a riziko onemocnění rakovinou bazálních buněk až o 80 procent.

"Složky obsažené v čaji byly již několikrát testovány jako účinné v boji proti různým typům nádorů a chorob. Nejúčinnější jsou pak látky polyfenoly," tvrdí doktorka Judy Reesová.