Hlavní obsah

Borovice pomáhá při senné rýmě a astmatu

PRAHA

Výtažek z kůry francouzské středomořské borovice pomáhá blokovat uvolňování histaminu, který je odpovědný za vznik senné rýmy. Pomáhá také lidem s alergickým astmatem. Novinářům to řekl německý biochemik Frank Schönlau.

Článek

Organismus pacientů trpících sennou rýmou nebo alergickým astmatem přehnaně reaguje na nějakou látku. Lidé mohou být alergičtí na stromy či trávy, dokonce i byliny dokážou vyvolat u někoho silnou alergickou reakci.

Například pětinu případů senné rýmy má na svědomí pyl z břízy. Problémy způsobují také kaštan, olše či vrba. Devět z deseti alergiků reaguje na travní pyly. Vysoce alergenní je i plevel ambrozie peřenolistá, která byla do Evropy zavlečena z severoamerického kontinentu. 

U pacienta se sennou rýmou se vyvine protilátka, která reaguje na pyl, a spolu s alergenem putuje do takzvané žírné buňky umístěné ve sliznici v nose a ústech. Společně žírnou buňku aktivují a ta okamžitě začne uvolňovat histamin, který rozšíří krevní cévy. To má za následek zčervenání a zvlhčení sliznic a následně vede ke kýchání a kašlání.

Pomáhá výtažek z borovice Pinus pinaster

Uvolňování histaminu lze omezit výtažkem borovice Pinus pinaster. Tato látka však dokáže také ovlivnit i dlouhodobé reakce na alergeny způsobené leukotrieny, které se projeví zpravidla až za několik hodin a jsou odpovědné za zúžení dýchacích cest, vylučování hlenu, kýchání a kašlání. 

Výtažek z kůry borovice, který je součástí jednoho z potravinových doplňků, nemůže astmatikům nahradit léky, ale bylo například prokázáno, že u astmatických dětí zlepšuje dýchání a může snížit dávku léků.

Reklama

Související témata:

Související články

Astmatem trpí každý dvanáctý Čech

Alergiků jsou v České republice asi 2,5 milióny z toho asi 800 000 lidí trpí průduškovým astmatem. Odhaduje se, že asi 250 000 lidí s astmatem nemá dosud...

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Astmatici budou mít zjednodušenou léčbu

Lidé trpící astmatem budou moci využívat jednodušší léčbu. V současnosti se totiž mění způsob použití léku, kterým se již astma léčí. Lék budou moci pacienti...

Výběr článků

Načítám