Hlavní obsah

Rakovina kůže je dobře léčitelná v raném stádiu

Nejen toto poselství se každý rok snaží připomenout Evropský den melanomu. Ten letošní připadá na pondělí 7. května. Po celé České republice budou volně přístupné ordinace kožních lékařů, kam se budou lidé moci obrátit, pokud se jim nebudou zdát úplně v pořádku jejich pigmentové skvrny a jiné kožní deformace. U rakoviny kůže totiž platí, pokud přijdete brzy, zůstanete bez následků.

Článek

Rakovina kůže se vyvíjí velmi pomalu. Od prvních příznaků většinou trvá dva až tři roky než se vytvoří metastázy v jiných částech těla. V této fázi už je většinou mnohem složitější rakovinu léčit.

Při včasném zjištění melanomu (nádoru na kůži) je léčba jednoduchá. Chirurgicky se postižená část kůže odstraní. Je nutné, aby se každý sám doma prohlížel a s každou nesrovnalostí zašel s lékaři. Prof. Karel Pizinger z Kožní kliniky LF UK a FN v Plzni řekl: "Stává se mi často, že za mnou přijde pacient, který mi na otázku, proč nepřišel před půl rokem, odpoví, že se bál, že bude mít rakovinu. Na to odpovím, že teď ji tedy má, kdyby přišel hned, jak zjistil něco podezřelého, mohl jsem mu zachránit život."

S každou změnou pokožky běžte k lékaři

Další velmi rozšířený mýtus o rakovině kůže je ten, že lidé si myslí, že když se odhodlají a svůj podezřelý kožní útvar si nechají vyříznout, rakovina se tak "rozjede". Podle Pizingera je to nesmysl. Jakýkoliv chirurgický zásah je jedině ve prospěch zdraví.

Rakovina kůže může propuknout u kohokoli, ale více jsou náchylní lidé, kteří mají genetické dispozice (v rodině se už melanom objevil), často se vystavují slunečnímu záření nebo navštěvují solária a na těle mají pigmentové léze (mateřská znaménka a pihy), ze kterých se může melanom vytvořit.

Pokud vaše kůže žádné znaménko neobsahuje, stejně nemáte vyhráno. Dvě třetiny melanomů vzniká de novo, tzn. na místě, kde před tím nic nebylo. Proto neváhejte s jakoukoliv změnou navštívit, lékaře. Zde více než jinde platí, čím dříve tím lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu kůže lidé podceňují

Rakovina kůže roste závratným tempem. Je nejčastějším druhem zhoubného nádoru vůbec. Tvoří 25 % ze všech typů rakovin. Když se zachytí včas, bývá překvapivě...

Rakovina kůže se častěji vyskytuje u mužů

Není tajemstvím, že ultrafialové paprsky ze spektra slunečních paprsků či umělého záření solárií mohou vyvolat rakovinu kůže. Zdravotníci a lékaři se naopak...

Výběr článků

Načítám