Hlavní obsah

Na popáleniny okamžitě studenou vodu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Na popáleniny nebo opařeniny bychom jako první pomoc měli pustit studenou vodu z vodovodu. Právu to řekl docent Leo Klein, přednosta Kliniky popáleninové medicíny pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady."Aplikujeme ji především na obličej, krk, ruce a nohy dokud to pacientovi přináší úlevu. Samozřejmě okamžitě voláme pohotovost," řekl přednosta.

Článek

Primář této kliniky doktor Lubomír Brož dodal, že i v popáleninách hraje velkou roli čas. "Dospělí se musí dostat do popáleninového centra do šesti hodin, dítě do čtyř hodin."

Klinika loni ošetřila 11 000 pacientů z toho 2157 s nově vzniklým zraněním. Hospitalizováno bylo téměř 800 pacientů, z toho 303 dětí. Z 90 procent se děti opařily. Většinou horkou vodou z varné konvice nebo svrhnutým čajem, kávou nebo polévkou.

Na klinice loni zemřelo jedno dítě a 27 dospělých. Těm už lékaři, vzhledem k povaze a rozsáhlosti popálenin, nemohli pomoc.

Bez problémů 43,3 stupně

Primář Brož uvedl, že lidské tělo bez problémů snese teplotu 43,3 stupně Celsia. Nad 60 stupňů už ale dochází ke smrti buněk a stačí dvě vteřiny opaření 75 stupněmi teplé vody a může to vést ke vzniku popálenin třetího stupně, které jsou životu nebezpečné.

Oba lékaři se shodli v tom, že z 95 procent lze popáleninám předcházet a doporučili maminkám malých dětí odstranit z bytu veškeré ubrusy, dečky, z nichž dítě může na sebe strhnout horký nápoj a stejně tak do vyšších míst zabezpečit šňůru od varné konvice.

Ředitel nemocnice Marek Zeman uvedl, že léčba jednoho dospělého pacienta s hlubokými popáleninami stojí 2,5 až 4 milióny korun za rok, léčba dítěte 1,5 miliónu. "Popáleniny kromě toho nemocným přinášejí velké psychické trauma a následky je mohou provázet celý život," uvedl ředitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když se dítě popálí

Popáleniny a opařeniny patří mezi nejčastější formy úrazů u dětí. Ročně jich čeští lékaři ošetří v průměru 40 tisíc. Uhlídat dítě je téměř nadlidský výkon....

Výběr článků

Načítám