Hlavní obsah

Poslech hudby zlepšuje koncentraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLASGOW

Každý maturant nebo vysokoškolák o tom ví své. Když se před zkouškou potřeboval soustředit na vstřebání spousty učiva, pustil si k vyčerpávajícímu úkolu obvykle nevtíravou hudbu. A náhle mu šlo všechno jako po másle.

Článek

Pro tento efekt mají pochopitelně vědecky podložené vysvětlení také experti, kteří se zabývají funkcemi mozku. Tým z glasgowské university totiž zjistil, že právě zvuky, jež člověka obklopují, zvyšují průtok krve v nejdůležitějším orgánu myšlení. Tím ho zásobují větším množstvím kyslíku a zlepšují i schopnost koncentrace.

A nejen to. Například pravidelná hra na klavír vede dokonce k anatomické reorganizaci specifických mozkových oblastí, jež koordinují motoriku rukou a odpovídají za kvalitu sluchu. I ve chvílích, kdy pianisté pouze naslouchají některé ze skladeb, dochází k oživení motorického regionu nezbytného pro aktivní hraní, aniž by přitom dotyční vůbec pohnuli prstem.

Navíc výzkumy dětí prokázaly vzájemnou souvislost mezi muzikálností a inteligencí. Přitom nejde o vrozené dispozice. Záleží pouze a výhradně na prostředí, v němž vyrůstají. Rodiče, kteří přikládají váhu vzdělání svých potomků, jsou většinou sami značně inteligentní a neobejdou se bez hudebních zážitků. Jejich sociální postavení je přitom zcela irelevantní.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodiny hudby zvyšují IQ dětí

Ačkoli nejsou všechny děti hudebně nadané, hodiny muzicírování velmi prospívají jejich mozku. Podle amerických odborníků totiž takové lekce zlepšují rozvoj...

Hudba nejen k poslechu, ale i k léčbě

Různé zvuky a hudba provázejí člověka od nepaměti. Jejich vliv zaznamenáváme od pravěku až po současnou dobu. Ať se nám to líbí nebo ne, pozitivně či negativně...

Výběr článků

Načítám