Hlavní obsah

Chůze je vynikající pohyb pro zdravé i štíhlé tělo

Nechce se vám cvičit i když víte, že by to vaše zdraví i postava ocenily? Nemusíte běhat s vyplazeným jazykem po parku nebo se potit s ostatními v tělocvičně. Prostě se zvedněte a jděte. Kamkoliv a co nejdéle. Chůze je totiž výborným prostředkem na protažení těla a spálení přebytečných kalorií.

Článek

Lidé, kteří pravidelně chodí mají lepší ohebnost a koordinaci těla. To všechno díky silnějším kostem a protaženým svalům.

Chůze samozřejmě pomáhá odbourávat tuky protože zrychluje metabolismus a urovnává ho tak, že místo cukrů spaluje tuky uložené v těle.

Protože chozením si zvyšujete hustotu kostní tkáně, pomáháte tím proti osteporóze. Také se vám okysličuje a prokrvuje mozek a tělo vyplavuje hormony, které způsobuje dobrou náladu.

Jak správně chodit

Pokud si přejete zhubnout, pak je nejlepší rychlá chůze. Zvládnout byste měli kilometr a půl za deset až čtrnáct minut. Spálíte tak až 100 kcal. Choďte, jak nejrychleji umíte, ale zase to nepřepalte. Do výše vlastních možností. 

To, kolik špatností v těle během chůze spálíte, záleží hlavně na tom, jakou vzdálenost ujdete. A také na tom, kolik vážíte. Pamatujte si, že prvních 15 až 20 minut je spíš taková zahřívací zkouška. Teprve pak začne tělo sahat do tukových zásob a spalovat nepotřebný a nadbytečný materiál.

Dejte si pozor na držení těla

Při chůzi držte hlavu vzpřímenou, bradu rovně a dívejte se před sebe. Ramena mějte uvolněná, spuštěná a snažte se je tlačit dozadu. Vypněte hrudník, stáhněte zadek, vyrovnejte záda a mírně podsaďte pánev. Nedělejte příliš dlouhé kroky, efektivnější jsou ty krátké a rychlejší. A nezapomeňte samozřejmě ani na správné a pravidelné dýchání. 

Reklama

Související témata:

Související články

Svižná chůze léčí tělo i duši

Lidstvo umírá na přejídání a na lenost. Denně bychom měli udělat deset až dvanáct tisíc kroků. Většina z nás se zmůže na zhruba 1500 kroků. Pouze deset procent...

Dobrým fitness centrem může být i park

Nemáte-li rádi uzavřené místnosti, možná byste namísto běžného fitness centra měli využít park. Chůze může být stejně dobrým cvičebním programem jako trénink...

Místo cigarety stačí pět minut chůze

Britští odborníci tvrdí, že účinek pohybu na kouření je stejně silný jako u léčby nikotinovými přípravky. Podle nich může pravidelná každodenní procházka...

Výběr článků

Načítám