Hlavní obsah

Aromaterapie pro každého

Právo, Olina Táborská

"Jdi na aromaterapii, pomůže ti," radila vystresované Heleně kamarádka. "Jak mi může pomoct nějaký olejíček, když mě vyhodili z práce?" reagovala Helena. Dostala stručnou odpověď: "Zkus a uvidíš."

Článek

Tak k té aromaterapeutce šla. Práci jí salon sice nenašel, ale odcházela domů v mnohem větší pohodě. "Přestala mě tak úporně bolet hlava, dokonce jsem zase začala spát."

Vůněmi k harmonii těla a ducha

"Aromaterapie představuje jeden ze způsobů, jak můžeme k léčení využít přírodních sil," řekla nám Barbara Oklešťková z brněnského studia Devětsil. Podle jejích slov léčba vůněmi podporuje zdraví, ulevuje při zátěži a stresu, posiluje imunitu organismu a harmonizuje psychiku. Vlastnosti přírodních éterických olejů působí preventivně i při akutních stavech.

Na otázku, co se děje s tělem, které masíruje, nebo s myslí inhalujícího člověka, Barbara odpověděla: "Jemná masáž vás zvolna uvede do stavu hluboké relaxace. Tělo se uvolní a tím se nastartuje proces samoléčby. Zároveň směs vdechujeme, takže se účinek násobí. Starosti a stres odplouvají. Je to takové malé zastavení v hektické době."

Co jsou éterické oleje?

Vonné koncentrované výtažky z aromatických rostlin jsou nenahraditelné pro svou energii a bioinformace, které nám poskytují. "Jsou sice nástroji jemné terapie, ale mají sílu zasáhnout hluboko do psychiky, a tak uvolnit mysl a pozvednout ducha. K masážím je vždy ředíme do rostlinných olejů," vysvětlila aromaterapeutka.

Proti stresům

Aromaterapie je velmi populární i v Japonsku. Vedle masáží chodidel, horkých lázní a pouštění Mozartovy hudby získalo vdechování příjemných vůní v posledních letech pevné místo mezi ozdravnými prostředky pro stresované japonské pracující.

O způsobech vdechováním různých příjemných vůní pojednává kódó, japonské umění vůní. Jde o tradici starou 1400 let, která se do země dostala s buddhistickými rituály. Lidé tehdy používali vonné tyčinky k uctívání Buddhy a rovněž k očištění vlastního obydlí a sebe samých.

Aromaterapie ve Vsetíně

Návštěvníci finské sauny ve Vsetínských Městských lázních si rovněž dopřávají aromaterapii.

"Do sauny se line vůně éterických olejů," řekla nám mluvčí města Eva Stejskalová a dodala: "I solné lázně v parní sauně přispívají k relaxaci. Do kabiny se speciální tryskou rozprašuje roztok jodové soli a pobyt v tak vybaveném zařízení lze srovnat s pobytem u moře. Solné lázně mají příznivý účinek na horní cesty dýchací a lupénkové choroby."

Doporučuje solné koupele

Tibetská medicína ovlivňuje zdraví člověka nejprve neškodnými metodami, např. přes pokožku - ta zaujímá velkou plochu, a může tudíž vstřebat dostatečné množství účinné látky při masáži pomocí vonných olejů nebo balzámů. Léčitel Boris Tichanovský, který se tibetskou medicínou inspiroval, doporučuje solné koupele s přídavkem přírodních olejíčků. Například z jedle kanadské, z muškátu, z heřmánku, z eukalyptu či ze směsi jehličnanů, která je účinná zejména na klouby a páteř. V sauně se může natírat tělo solí s různými s esencemi. Vylučování škodlivin je pak účinnější.

Na zklidnění vrahů

"Vrahy budeme bombardovat Mozartem a vůní santalového dřeva" prohlásil lékař jedné mexické věznice. Ke zklidnění vězňů zde používají aromaterapii. Dali na doporučení doktorů, že aromaterapie a klasická hudba pomáhají vytvářet klidnější a uvolněnější atmosféru.

Navoňte si vousy

Při bolestech hlavy či zad nám může pomoci také aromaterapie, což se dozvíme z knihy Bolest se dá zvládnout od primáře z pražské psychiatrické léčebny Karla Nešpora. "Přičichávání k výtažkům z vonných rostlin není jediný způsob, jak s nimi nakládat," píše. "Koupel s několika kapkami levandulového extraktu nebo masáž namoženého svalu olejem, do něhož jsme přidali například pár kapek výtažku z eukalyptu, určitě patří k těm příjemnějším léčebným metodám." Aroma po celý den si mohou užívat podle autora muži s knírem, který stačí navonět éterickým olejem. A co my ostatní? Nám doma provoní vzduch aromalampa. "Aromatický olej lze také nakapat na nějaký suchý porézní povrch, třeba vyschlý střep květináče, nebo na kapesník či ubrousek," radí Karel Nešpor, v jehož knize je i tabulka některých možností, jak vůně použít.

Formy aplikace aromaterapie
* masáže
* inhalace
* masti a krémy
* obklady
* koupele
* rozprašování

Na co si dávat pozor při koupi?

* Etiketa éterického oleje musí obsahovat název český i latinský, zemi původu, množství obsahu, lhůtu trvání, jméno výrobce a použití.

* Pro aromaterapii se mají používat jen 100% přírodní, jak éterické, tak i rostlinné oleje.

* Nemáme kupovat syntetické levné napodobeniny.

Další informace a ceníky

Reklama

Související články

Vůně dokáží potěšit i zlepšit náladu

Vůně působí bezprostředně na psychickou rovnováhu. Příjemná vůně dokáže velmi rychle zlepšit náladu, ale naopak, pronikavá, velmi intenzivní vůně zneklidňuje...

Erotické pachy a vůně

"Na internátě nás žije na pokoji pět a všechny dostáváme menstruaci ve stejný den. Jak je to možné?" ptala se mě kdysi jedna dívka. Samozřejmě nečetla známý...

Výběr článků

Načítám