Hlavní obsah

Pálení žáhy někdy značí závažnou nemoc

– PRAHA

Téměř každý se někdy v životě setkal s pálením žáhy. Je to nepříjemný pocit, někdy až palčivá bolest za hrudní kostí šířící se do krku, a bývá provázen dojmem překyselení v ústech. Pálení žáhy je také nejčastějším příznakem choroby jícnu, při níž se do jícnu vrací obsah žaludku. Žaludeční kyselina může poškodit sliznici jícnu a způsobit i závažná onemocnění, například jícnové vředy.

Článek

Pálení žáhy se objevuje nejčastěji po vypití většího množství alkoholu, zejména bílého vína, a po konzumaci tučného, kořeněného či kynutého jídla. Trápí také polovinu těhotných žen, příčinou jejich obtíží jsou hormonální změny a tlak způsobený růstem dělohy. Třetina populace se s pálením žáhy setkává občasně nebo trvale a jejich potíže jsou takové, že si buď kupují volně dostupné léky nebo vyhledají lékaře.

Postižení dostávají léky, které potlačují vylučování kyseliny solné. Jestliže potíže nepominou, podrobí se pacient endoskopickému vyšetření, které ukáže, jestli u něj nejde o zúžení jícnu, zánět nebo zda nenastaly předrakovinové změny.

Desetina pacientů s refluxní chorobou jícnu má netypické obtíže - nevysvětlitelný chrapot, noční kašel a bolesti připomínající akutní srdeční onemocnění. Malá skupina pacientů zvrací, náhle ubývá na váze a má problémy s polykáním. Tyto příznaky jsou téměř vždy projevem komplikace refluxní nemoci nebo rakoviny jícnu.

Laparoskopie zjednodušila operaci jícnu

V posledních letech prodělala léčba refluxní choroby jícnu řadu změn. Dříve byly operace méně časté, protože chirurg se k jícnu dostával poměrně komplikovaně. Nyní se provádějí laparoskopicky a jsou častější.

Od poloviny 90. let se používají léky, které zastavují žaludeční sekreci. Nově se objevil volně dostupný lék vhodný k užití při akutních obtížích. Je vyroben z mořské chaluhy, která se vyskytuje u norského pobřeží. Na rozdíl od jiných léků jeho účinek nespočívá v neutralizaci žaludeční kyseliny, ale vytváří ochranou vrstvu na povrchu obsahu žaludku. Do jícnu se pak dostane ochranná vrstva, která jeho stěny nepoškozuje. Novinářům to řekl Milan Lukáš z gastroenterologického centra Všeobecné fakultní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám