Hlavní obsah

Odborníci varují před zeštíhlovacími prostředky

BERLÍN

Německá spotřebitelská organizace Warentest zkoumala zeštíhlovací prostředky, které lze koupit na internetu. Třináct ze šestnácti považuje za škodlivé a pro lidské zdraví nebezpečné.

Článek

Warentest přichází s negativním hodnocením právě na začátku jara, kdy se lidé vydávají do přírody a v domnění, že rychle zhubnou, sahají po nových možnostech diety. V lepším případě bývá výsledkem frustrace, v horším pak poškození zdraví.

"Velmi vysoké ohrožení zdraví" zjistila organizace u 13 přípravků, které jsou na německých internetových stránkách k vyhledání. Podle testů obsahují látky, které představují "vysoké až velmi vysoké nebezpečí pro lidské zdraví". U zbývajících tří sledovaných preparátů je účinek nejasný a experti radí, aby se jim zákazníci proto také vyhýbali.

"Štíhlost rychle a bez mučení", "Spalujte tuk ve spánku" nebo "Pět kilo za týden" jsou jen některá z hesel, kterým prodejci "zázračných" preparátů lákají. Zvláště alarmující je fakt, že pilulky nebo prášky často neobsahují avizované doplňkové potravinové nebo rostlinné přípravky, nýbrž léky s látkami, které jsou obvykle pouze na předpis. Vedou totiž mimo jiné k nespavosti, pocení, poruchám srdečního rytmu, vysokému krevnímu tlaku nebo i závislosti.

Koktejly mohou způsobovat srdeční arytmii

On-linoví prodejci nebezpečné látky často v nabídce vůbec nezmiňují. Černý internetový trh přesto jen kvete. Zvláště oblíbené prostředky jsou takzvané "spalovače tuků", kterých lze spousty najít i na českých webových stránkách a které mají spalovat přebytečný tělesný tuk. Německé laboratorní testy ukázaly, že šest ze 16 zkoumaných přípravků obsahovaly efedrin, který může vést k závislosti a ve vysoké koncentraci i ke smrti.

Osm prostředků obsahovalo vysoké množství kofeinu. Dávka, kterou prodejci doporučují k denní spotřebě pro "hubnutí", se rovná až deseti šálkům kávy. Koktejl z efedrinu a kofeinu pak může způsobit poruchy srdečního rytmu.

Každý třetí člověk se potýkal s vedlejšími účinky

Také "zbržďovače" chuti nejsou bez závad. Často obsahují sibutramin, který údajně v mozku vyvolává pocit sytosti. V Německu je tato látka na předpis, protože už malé dávky mimo jiné zvyšují krevní tlak. Příkladem je čínský prostředek přitažlivě pojmenovaný jako LidaDai, avšak málokdo ví, že se sibutramin v Číně prodává pod tímto označením.

Warentest nabádá zájemce o internetové zeštíhlovací prostředky ke střízlivosti. Jako trvale účinný prostředek proti nadváze doporučuje osvědčenou zdravou výživu, snížený příjem potravy, pohyb a tělocvik.

Organizace také zjistila u 3000 dotázaných, že 14 procent z nich už zeštíhlovací prostředky vyzkoušelo. Každý třetí se pak potýkal s nějakými vedlejšími účinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zjistíte, kolik máte shodit

Než začnete hubnout, ověřte si, jestli to potřebujete. To se týká hlavně žen. Podle odborných studií se jich snaží hubnout 90 procent, ale nadbytečná kila...

Jak jíst menší porce

Hodně lidí naletělo kdysi inzerátu, který sliboval zaručený recept na zhubnutí za sto korun. Když otevřeli obálku, bylo v dopise místo návodu jediné slovo:...

Veslováním k pěkné postavě

Toužíte zhubnout, vytvarovat si postavu či si jen zlepšit svou kondičku? Pak je tu právě pro vás novinkový sport Crew Class - skupinové aerobní cvičení...

Výběr článků

Načítám