"Potomci těchto žen měli o 24,3 procenta nižší koncentraci spermatu (počet spermií na jeden mililitr)," uvedli vědci v odborném časopise Human Reproduction. 

Tým badatelů z Rochesterské univerzity v New Yorku studoval údaje o partnerech 387 těhotných žen v pěti amerických městech mezi lety 2000 až 2005 a o matkách těchto budoucích otců. 

Z 51 mužů, jejichž matky jedly hodně hovězího, mělo 18 procent sperma označované podle klasifikace Světové zdravotnické organizace (WHO) jako "podplodné". 

Studie je omezená, protože je retrospektivní

"Průměrná koncentrace spermatu mužů z naší studie se snižovala s tím, jak rostla konzumace hovězího u jejich matek. Než ale vyvodíme nějaké definitivní závěry, bude potřeba další výzkum," upozornila vedoucí týmu Shanna Swanová. 

Swanová přiznala, že studie je omezená tím, že je takzvaně retrospektivní, a tím pádem nemá takovou vypovídací hodnotu jako studie uskutečněná v reálném čase. Vědkyně ale přesto věří, že ženy, které zpovídala, si pamatují velmi dobře, co v těhotenství jedly. 

Vědkyně chce nyní testovat mladé muže z Evropské unie, kde jsou hormony v hovězím zakázány od roku 1988.